Galant obvinil Hizballáh, že využíva stanovištia misie OSN v Libanone ako krytie

Izrael bude naďalej podnikať opatrenia, aby zabránil akejkoľvek ujme na mierových jednotkách OSN v južnom Libanone (UNIFIL), povedal izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi.

Israel_Palestinians_US347347044193 Na archívnej snímke zo 16. októbra 2023 izraelský minister obrany Joav Gallant. Foto: TASR/AP

Galant zároveň obvinil militantné hnutie Hizballáh, že využíva stanovištia UNIFIL-u ako krytie. V nedeľu to uviedol Galantov rezort.

Misia UNIFIL obviňuje izraelskú armádu, že úmyselne ostreľuje pozície mierových síl na juhu Libanonu. V posledných dňoch sa totiž stali terčom paľby v ich sídle v meste Nákúra aj v iných miestach. Dosiaľ utrpelo zranenia najmenej päť príslušníkov tejto misie.

Medzi izraelským a americkým ministrom prebehol v noci na nedeľu telefonický rozhovor, píše sa vo vyhlásení izraelského ministerstva. Galant Austina okrem iného oboznámil s operáciami izraelskej armády v Libanone.

„Diskutovali o prebiehajúcich obranných aktivitách voči hrozbám zo strany Iránu“ a ním podporovaných militantným skupín, „predovšetkým iránskych milícií v Jemene, Sýrii a Iraku“, uviedol Galantov rezort.

Minister obrany USA vyjadril „hlboké znepokojenie“ nad incidentmi spojenými s misiou UNIFIL.

Ešte v sobotu sa pod vyhlásenie odsudzujúce útoky na príslušníkov mierových jednotiek OSN podpísalo 40 krajín vrátane Nemecka, Francúzska a Británie, ktorých vojaci slúžia v rámci misie UNIFIL.

V americkom ani izraelskom vyhlásení sa podľa portálu Times of Israel (TOI) nespomína plánovaná reakcia Izraela na útok, ktorý Irán podnikol začiatkom októbra.

Galant mal minulý týždeň vycestovať do Washingtonu, aby s Austinom diskutoval o izraelských plánoch, no túto návštevu odložili, kým ju neschváli izraelský premiér Benjamin Netanjahu, doplnil izraelský portál.

(tasr, afp)