Magde Vášáryovej udelila Masarykova univerzita v Brne čestný doktorát

Univerzita označila bývalú slovenskú političku a diplomatku za poprednú osobnosť Česko-Slovenska a Slovenska v oblasti medzinárodných vzťahov a diplomacie.

vášáryová Magda Vášáryová. Foto: Dano Veselský/TASR

Univerzita pri udelení čestnej vedeckej hodnosti doctor honoris causa vyzdvihla snahu bývalej česko-slovenskej a slovenskej diplomatky o rozvoj demokracie, slobodných spoločností na Slovensku, v Česku aj v celej strednej Európe.

„Vášáryová vyvíja mnoho aktivít zameraných na rozvoj občianskej spoločnosti, rešpektovanie a posilňovanie demokratických princípov, podporu rovnakých príležitostí pre ženy či boj proti korupcii,“ podotkla Masarykova univerzita (MUNI).

Dodala, že vystupuje na obranu demokracie, proti snahám obmedzovať občianske slobody či ohrozovať alebo obmedzovať nezávislosť štátnych inštitúcií. Ďalším z dôvodov jej ocenenia je dlhoročné vzdelávanie mladých v oblasti diplomacie a medzinárodných vzťahov.

„Práve táto rola ju priviedla k spolupráci s Fakultou sociálnych štúdií Masarykovej univerzity, kde začala opakovane zdieľať svoje bohaté diplomatické skúsenosti v predmete Tajomný pôvab diplomacie s mnohými slovenskými a českými študentkami a študentmi,“ uviedla prodekanka pre štúdium Fakulty sociálnych štúdií MUNI Adéla Souralová.

Podotkla, že Vášáryová s fakultou spolupracuje aj pri iných príležitostiach. „Univerzita a ľudia v nej sú miestom, ktoré zlepuje rozličné kúsky ľudského materiálu a poskytuje to najcennejšie – zmysel poznania – pre ďalšie kroky budúcich generácií,“ povedala počas ceremoniálu Vášáryová.

Od 15 rokov sa venovala herectvu, v politike začala pôsobiť až po Nežnej revolúcii. V roku 1990 sa stala česko-slovenskou veľvyslankyňou vo Viedni. V roku 1999 ako prvá žena kandidovala na post prezidentky SR.

V rokoch 1993 – 2000 bola riaditeľkou Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, neskôr bola slovenskou veľvyslankyňou v Poľsku a potom pôsobila ako štátna tajomníčka na ministerstve zahraničných vecí. Od roku 2006 bola desať rokov poslankyňou Národnej rady za SDKÚ-DS.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok