Vodca Hamasu Sinwár je mŕtvy, potvrdil Izrael. Hnutie viedol len pár týždňov

Jedným z troch militantov, ktorých nedávno izraelská armáda zabila v Pásme Gazy v meste Rafah, mohol byť vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár.

profimedia-0922448533 Jahjá Sinwár. Foto: Mohammed ABED / AFP / AFP / Profimedia

Jeho elimináciu oznámila vo štvrtok večer izraelská armáda, ktorá spresnila, že Sinwár bol zabitý v stredu na juhu Pásma Gazy pri operácii izraelských jednotiek.

Sinwárovu smrť ako prvý z izraelských vládnych činiteľov potvrdil minister zahraničných vecí Jisrael Kac, ktorý o tom informoval aj spojencov Izraela.

„Masový vrah Jahjá Sinwár, zodpovedný za masaker a zverstvá zo 7. októbra (2023), bol zlikvidovaný vojakmi (izraelských síl),“ uviedol Kac vo vyhlásení pre médiá.

Izraelská armáda poznamenala, že v budove, kde boli traja militanti zabití, neboli pred vyše rokom žiadni rukojemníci zajatí pri vpáde palestínskych kománd na juh Izraela. Medzičasom sa totiž objavili správy, že Sinwár sa skrýval medzi rukojemníkmi a používal ich ako ľudské štíty.

Izrael vidí príležitosť na prepustenie rukojemníkov

Podľa Kaca Sinwárovo zabitie vytvára príležitosť na okamžité prepustenie rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy a pripravuje pôdu pre zmenu, ktorá v palestínskej enkláve povedie k „novej realite“ – bez Hamasu a iránskeho vplyvu.

V súvislosti so Sinwárovou smrťou vydal vyhlásenie aj izraelský prezident Jicchak Herzog, ktorý tiež vyzval urobiť všetko pre návrat zostávajúcich 101 rukojemníkov zo skupiny zavlečených do Pásma Gazy 7. októbra 2023 po vpáde palestínskych militantov na juh Izraela.

Herzog pripomenul, že Sinwár bol „roky zodpovedný za ohavné teroristické činy proti izraelským civilistom, občanom iných krajín a za vraždy tisícov nevinných ľudí“ a svojím konaním sa zaslúžil o destabilizáciu Blízkeho východu.

Bývalý minister vojnového kabinetu Benny Ganc označil elimináciu Sinwára za „dôležitý úspech…, avšak nie je to koniec vojny“. Podľa spravodajského webu The Times of Israel (TOI) Ganc dodal, že izraelská armáda bude pokračovať v operáciách v Pásme Gazy „aj v nadchádzajúcich rokoch“.

Ganc taktiež upozornil, že Izrael musí využiť nedávne úspechy svojej armády a tajných služieb vrátane zabitia Sinwára, aby priviedol späť rukojemníkov zadržiavaných už vyše roka v Pásme Gazy. Cieľom je podľa neho tiež nahradiť vládu Hamasu v tejto palestínskej enkláve.

Židovský štát vraj ani nevedel, na koho mieri

Spravodajský web The Times of Israel (TOI) vo štvrtok popoludní s odvolaním sa na izraelskú televíziu Kešet 12 napísal, že spomínaný útok sa odohral v stredu, pričom jednotky izraelskej armády operujúce v oblasti údajne nevedeli, že v lokalite je aj Sinwár.

TOI opísal, že izraelskí vojaci zbadali niekoľko militantov, ako vstupujú do jednej z budov. Nariadený bol útok, pri ktorom sa celá stavba zrútila. Pri prehľadávaní trosiek budovy izraelskí vojaci našli telá, pričom jeden zo zabitých pripomínal Sinwára. Toto telo zatiaľ nepreviezli do Izraela, pretože lokalita je pravdepodobne zamínovaná. Aj na tele bola údajne vesta s granátmi.

Strojca osudových útokov

Sinwár je označovaný za hlavného strojcu útoku Hamasu zo 7. októbra 2023 na juh Izraela, v dôsledku ktorého Izrael spustil ofenzívu v Pásme Gazy. Vodcom hnutia je od likvidácie jeho dlhoročného lídra Ismáíla Haníju, ktorý prišiel o život koncom júla pri atentáte v Teheráne. Tento útok je pripisovaný Izraelu.

Sinwár strávil v izraelských väzniciach viac ako 22 rokov a v roku 2011 bol prepustený v rámci dohody o výmene 1027 palestínskych väzňov za izraelského vojaka Gilada Šalita, ktorého v roku 2006 zajali palestínski radikáli.

(tod/tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok