Szijjártó: Maďarská vláda sleduje novelizáciu slovenského jazykového zákona

Maďarská vláda pozorne sleduje možnú novelizáciu slovenského jazykového zákona a očakáva, že nedôjde k oslabeniu práv menšín.

Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Šéf rezortu diplomacie Péter Szijjártó na schôdzke zahraničného výboru parlamentu v odpovedi na poslaneckú otázku o možnej novelizácii slovenského jazykového zákona uviedol, že na Slovensku zatiaľ neexistuje oficiálny vládny návrh novely jazykového zákona, prebiehajú však prípravné práce.

„Preto je zrejme našou povinnosťou tento proces čo najdôkladnejšie sledovať a dať našim slovenským priateľom jasne najavo, že očakávame, že na Slovensku nedôjde k žiadnemu oslabeniu práv menšín,“ zdôraznil.

Spolupráca so súčasnou slovenskou vládou je podľa Szijjártóa výborná, strany vnímajú podobne vážne výzvy, ktorým svet čelí, čo vytvára príležitosť na úprimný dialóg aj v tých najťažších otázkach. „V maďarsko-slovenských vzťahoch existujú problematické záležitosti, to nikto nikdy nepoprel. Vždy som tvrdil, že zodpovedné je otvárať tieto zložité témy vtedy, ak vidíme možnosť ich uzavretia,“ dodal šéf maďarskej diplomacie.

Ministerstvo kultúry SR argumentuje, že potreba novelizovať jazykový zákon vyplynula z aplikačnej praxe. Cieľom by malo byť upevnenie postavenia štátneho jazyka či zabezpečenie účinného štátneho dohľadu. Tvrdí, že niektoré ustanovenia zákona boli doteraz opakovane porušované tými istými osobami, čo bolo spôsobené nízkymi sadzbami pokút a obmedzenými kompetenciami orgánu dohľadu.

Zámer novelizovať jazykový zákon v stredu kritizovali predstavitelia opozičnej SaS aj predseda mimoparlamentnej strany Maďarské fórum Zsolt Simon. Vyhlásili, že návrh je namierený proti maďarskej menšine, a obávajú sa pokutovania fyzických osôb.

(tasr, mti)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok