Maďarský opozičný poslanec stratil mandát po odsúdení za hodenie dymovnice na policajtov

Opozičný poslanec maďarského hnutia Momentum, András Fekete-Györ, prichádza o svoj mandát po tom, ako ho súd v Budapešti odsúdil k ročnému trestu s dvojročnou podmienkou za násilie proti úradnej osobe. 

Snímka obrazovky 2024-10-17 173737 András Fekete-Györ. Foto: András Fekete-Györ/FB

Prípad sa stal v decembri 2018, keď Fekete-Györ počas opozičnej demonštrácie hodil dymovnicu na policajtov, ktorí vytvorili kordon pred budovou parlamentu. Incident spôsobil policajtom problémy s dýchaním, referuje denník Blikk.

Hoci Fekete-Györovi nezakázali verejnú činnosť, právoplatný rozsudok znamená, že automaticky stráca svoj poslanecký mandát. Politik označil rozsudok za politicky motivovaný a prirovnal ho k procesom z 50. rokov minulého storočia, pričom tvrdí, že cieľom bolo zastrašenie a diskreditácia opozičných politikov.

V rámci rovnakého prípadu bol odsúdený aj ďalší člen hnutia Momentum, Bendegúz Szarvas Koppány, ktorý dostal dvojročný trest s trojročnou podmienkou. Szarvas Koppány však nie je zákonodarcom.

(mm)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec – Deň zápasu za ľudské práva, kedy sa každoročne pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády…
Prejsť na článok
Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom. Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.
Prejsť na článok
Poslanci strany Hlas Samuel Migaľ, Radomír Šalitroš a Roman Malatinec predložili návrh zákona, ktorý má byť odpoveďou na nedostatočnú právnu úpravu, ktorá robí z drobných krádeží výhodný biznis. Pre istú časť zlodejov dokonca znamená beztrestnosť,…
Prejsť na článok