Slovensko má nový konzulát v Báčskom Petrovci

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v piatok slávnostne otvoril nový honorárny konzulát SR v srbskom meste Báčsky Petrovec.

Serbia_Slovakia808476081219 (1) Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár hovorí počas tlačovej konferencie po rozhovoroch so srbským rezortným kolegom Markom Djurićom v Belehrade 18. októbra 2024. FOTO TASR/AP

Šéf slovenskej diplomacie verí, že otvorenie honorárneho konzulátu v Báčskom Petrovci je ďalším krokom do budúcnosti k upevneniu vzťahov medzi Slovenskom a Srbskom. Minister sa poďakoval srbskej vláde i regionálnym úradom za starostlivosť o slovenskú krajanskú komunitu v Srbsku.

Blanár predtým v Báčskom Petrovci položil veniec k buste Dr. Janka Bulíka, prvého predsedu Matice slovenskej v Srbsku, a stretol sa s krajanmi.

Báčsky Petrovec sa nachádza v srbskej Vojvodine, kde žije početná slovenská komunita. V meste funguje slovenské gymnázium Jána Kollára založené v roku 1919. Ide o najväčšie gymnázium mimo SR s výučbou v slovenskom jazyku.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok