Severná Kórea vysiela vojakov na pomoc Rusku, tvrdí Soul

Pomocou pre Rusko vo vojnovom konflikte s Ukrajinou majú byť vojaci zo Severnej Kórey. Uviedla to juhokórejská výzvedná služba NIS, píše BBC.

profimedia-0755119513 Severokórejskí vojaci sa zúčastňujú na vojenskej prehliadke pri príležitosti 75. výročia založenia Kórejskej ľudovej armády na námestí Kim Ir-sena v Pchjongjangu 10. februára 2023, ilustračná snímka. Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Podľa údajov Národnej spravodajskej služby (NIS) do Ruska už prišlo prvých 1500 vojakov a ich celkový počet by mohol neskôr dosiahnuť 12 000. Toto tvrdenie prichádza len deň po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na základe spravodajských informácií uviedol, že do vojny by sa mohlo zapojiť okolo 10 000 severokórejských vojakov.

Moskva a Pchjongjang v posledných mesiacoch zintenzívnili svoju spoluprácu a objavujú sa dôkazy, že Severná Kórea Rusko zásobuje muníciou. Ide údajne o delostrelecké granáty, rakety a protipancierové projektily.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol v tejto súvislosti varoval pred vážnou bezpečnostnou hrozbou a uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí reagovať všetkými dostupnými prostriedkami.

Niektorí vojenskí experti však tvrdia, že bojová hodnota severekórejských vojakov je malá, keďže im chýbajú skúsenosti z reálneho nasadenia. Tvrdia, že budú mať tiež problém s jazykovou bariérou. Ich využitie vidia skôr pri strážení niektorých úsekov rusko-ukrajinskej hranice, než priamo na fronte.

(bra)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok