Marek Výborný je novým predsedom českej KDU-ČSL

Českí ľudovci si v piatok zvolili nového predsedu, so ziskom 159 hlasov sa ním stal súčasný minister poľnohospodárstva Marek Výborný. Na čele KDU-ČSL vystrieda doterajšieho predsedu Mariana Jurečku.

Marek Výborný Marek Výborný. Foto: Facebook.com

Jedným z cieľov Výborného podľa jeho slov je, aby Česko po budúcoročných parlamentných voľbách neovládli populisti, komunisti a extrémisti. Chce sa zamerať na väčšiu disciplinovanosť strany, ukončenie kultúrnych vojen a dôraz na praktickú politiku.

O možnom konci Jurečku na čele ľudovcov písali české médiá už dlhší čas. Jurečku nepriamo podporil aj premiér Petr Fiala, ktorý ho v prejave pred ľudovcami označil za jedného z najlepších členov vlády, akých Česko malo.

Oceňoval jeho pracovitosť a kompetentnosť. Podľa českých médií má Fiala bližšie práve k Jurečkovi, pretože s ním a so šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou dohodli v roku 2021 koalíciu Spolu, s ktorou porazili ANO Andreja Babiša. Koalíciu však teraz podporil aj nový predseda Výborný.

Výborný je členom KDU-ČSL od roku 2005, jej predsedom už v minulosti krátko bol. Do čela si ho straníci zvolili v marci 2019. Uprednostnili ho vtedy v druhom kole pred Jurečkom. O niekoľko mesiacov však z dôvodu rodinnej tragédie na post rezignoval a šéfom strany sa stal Jurečka.

Po tom, ako sa strana v roku 2021 stala v rámci koalície SPOLU súčasťou vlády, pôsobil Výborný ako predseda poslaneckého klubu KDU-ČSL v Poslaneckej snemovni. V júni 2023 sa stal ministrom poľnohospodárstva, keď nahradil Zdenka Nekulu.

O post šéfa strany, ktorá v aktuálnych prieskumoch volebných preferencií dosahuje okolo dvoch percent, sa uchádzalo šesť straníkov.

(tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok