Nový líder Hamasu zrejme nebude z Gazy

Palestínska militantná skupina Hamas pravdepodobne nahradí nedávno zabitého lídra Jahju Sinvára novým politickým vodcom sídliacim mimo Gazy. Píše o tom Reuters.

Izraelská armáda možno zabila vodcu Hamasu Sinwára, preveruje to Na archívnej snímke z 13. apríla 2022 vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár.. Foto: TASR/AP

Ako Reuters upozorňuje, všetci hlavní kandidáti na tento post žijú v Katare. Hamas však bude musieť pri rozhodovaní vziať do úvahy aj preferencie Iránu, ktorý je hlavným podporovateľom hnutia.

Nového vodcu menuje Rada šúra, ktorá zastupuje všetkých členov Hamasu v pásme Gazy, na západnom brehu Jordánu, v izraelských väzniciach a aj v palestínskej diaspóre.

Sinvára zabili izraelské ozbrojené sily v stredu (16. 10.) a Hamas tak počas menej ako troch mesiacov už druhýkrát prišiel o svojho lídra.

Sinvár je považovaný za strojcu útokov na Izrael, ktoré sa odohrali 7. októbra 2023. Ich dôsledkom je ničivá vojna v Gaze, pri ktorej bolo zabitých asi 42 000 ľudí a zničené dve tretiny všetkých stavieb v oblasti.

Zdecimované bolo hospodárstvo Gazy, ktorého produkcia sa prepadla o 85 percent a nezamestnanosť dosiahla úroveň 80 percent.

(bra)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok