Francúzsko podporí ukrajinský "plán víťazstva"

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot v sobotu v Kyjeve novinárom povedal, že bude spolupracovať s ukrajinskými predstaviteľmi, aby tento plán podporili aj iné krajiny.

Russia_Ukraine_War810884081408 (1) Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noël Barrot (druhý sprava) a ukrajinský šéf diplomacie Andrij Sybiha (vpravo) si podávajú ruky v centre Kyjeva v sobotu 19. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Kyjevský „plán víťazstva“, ktorý začiatkom tohto týždňa predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, dúfa, že rokovaniami donúti Rusko ukončiť inváziu na Ukrajinu.

Návrh zvažujú západní partneri Ukrajiny, ktorých pomoc je pre Kyjev nevyhnutná na to, aby dokázal vzdorovať svojmu väčšiemu susedovi.

Francúzsko je jedným z najvernejších vojenských, diplomatických a hospodárskych podporovateľov Ukrajiny v Európe a v súčasnosti cvičí a vybavuje novú brigádu ukrajinských vojakov, ktorá bude nasadená na fronte.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron už skôr presadzoval aj zmenu politiky západných spojencov Ukrajiny, ktorá by mohla zmeniť charakter vojny a umožniť Kyjevu zasiahnuť vojenské základne vo vnútri Ruska sofistikovanými zbraňami dlhého doletu.

(mja)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok