Súd obvinil Brita, ktorý sa pred potratovou klinikou pomodlil za nenarodeného syna

Súd v Bournemouthe vo svojom rozhodnutí zdôvodnil, že jeho modlitba sa rovnala "nesúhlasu s potratom", pretože v jednom okamihu mal mierne sklonenú hlavu a zopnuté ruky.

GaZOnm5WMAEJlEK Adam Smith-Connor sa pred potratovou klinikou sa len pomodlil za nenarodeného syna. Foto: X/notsayhill

Adam Smith-Connor, ktorý sa ešte v novembri 2022 na pár minút zastavil blízko potratového zariadenia a v duchu sa pomodli za svojho nenarodeného syna, má podľa rozhodnutia súdu zaplatiť súdne trovy vo výške 10 800 eur. Nariadili mu aj dvojročný podmienečný trest, píše ADF international.

„Dnes súd rozhodol, že určité myšlienky – tiché myšlienky – môžu byť v Spojenom kráľovstve nezákonné. To nie je správne. Urobil som len toľko, že som sa v súkromí svojej mysle modlil k Bohu. A napriek tomu som odsúdený ako zločinec?“ reagoval muž po verdikte súdu, ktorý na celé trestné stíhanie zo štátnej kasy minul 90-tisíc libier (108-tisíc eur).

„Toto je právny zlom obrovských rozmerov. Sotva môžeme klesnúť nižšie v našom zanedbávaní základných slobôd prejavu a myslenia. Rozsudok dôkladne preskúmame a zvážime možnosti odvolania sa. Ľudské práva sú pre všetkých ľudí – bez ohľadu na ich názor na interrupcie,“ zhodnotil mužov advokát.

Ako spresnila na svojom portáli americká konzervatívna právna skupina, Smith-Connor sa modlil v uličkách vôkol kliniky. V tejto zóne úrady zakázali v roku 2023 prejavovať akékoľvek „pro-life“ či kresťanské presvedčenia.

(max)