PS vyzýva ministra zdravotníctva, aby odvolal riaditeľa nemocnice v Trenčíne

Progresívne Slovensko (PS) tvrdí, že ak Kamil Šaško (Hlas) neukáže "nový prístup", bude spoluzodpovedný za situáciu, ktorá v danej nemocnici nastala.

Snímka obrazovky 2024-10-21 o 12.54.30 Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Michal Plesník. Foto: TASR/Pavel Neubauer

„Vyzývame ministra, aby ukázal, že mu na pacientoch v Trenčianskom kraji záleží. Ak tak neurobí, stane sa spoluzodpovedným za situáciu, ktorá vznikla v Trenčíne,“ odkázal poslanec Oskar Dvořák.

Výmena na poste šéfa nemocnice je podľa neho nevyhnutná, keďže terajší riaditeľ Michal Plesník jej škodí. Je zároveň potrebné do tejto funkcie dosadiť schopného manažéra, ktorý situáciu zastabilizuje, aby sa ďalej nezhoršovala. Tvrdenia o tom, že v nemocnici je všetko v poriadku, označil za klamstvá a popieranie faktov. Opätovne pripomenul problémy na kardiológii a pediatrii.

Odkázal, aby sa „nepopierala vážnosť situácie“, nemocnica podľa neho funguje v kritickom režime. S tým, že by klamali oni, nesúhlasí.

Hnutie opätovne žiada aj odvolanie generálneho tajomníka služobného úradu na rezorte zdravotníctva Tomáša Lorenca.

Dvořák skritizoval šéfa rezortu zdravotníctva aj za jeho vyjadrenia smerom k zdravotníkom, ktorých „rozdeľuje na viacero skupín, vydiera a dáva im ultimáta.“ V situácii, keď chýba množstvo lekárov a zdravotných sestier, to označuje za nesprávny prístup. Volá po rokovaniach, dohode a dodržiavaní sľubov, aby sa mohla situácia v zdravotníctve stabilizovať.

Hovorí o chaose a babráctve, verí však, že je to „len začiatočnícka chyba“. Predseda PS Michal Šimečka poukázal na to, že zdravotníctvo nikdy nebolo premiérskou témou, keďže lídri krajiny dávali vždy od neho ruky preč. Opätovne skritizoval aj premiéra Roberta Fica (Smer), ktorého vyzval, aby sa „nevyhováral a začal konečne konať“.

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii uviedlo, že vedenie rezortu sa aktuálne podrobnejšie oboznamuje so situáciou v podriadených organizáciách v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Cieľom je správne nastavenie fungovania jednotlivých zdravotníckych zariadení a jednotlivých oddelení, ako aj zlepšenie hospodárenia.

Aj preto bola zriadená sekcia centrálneho riadenia a koordinácie podriadených organizácií. „Zároveň však minister zdravotníctva nebude robiť personálnu politiku podľa požiadaviek opozičných predstaviteľov,“ skonštatoval komunikačný odbor ministerstva.

Na margo kritiky smerujúcej k ministrovi rezort podotkol, že minister po mimoriadne náročných rokovaniach predstavil návrh na stabilizáciu zdravotníctva, ktorým je vyrokovaný balík dodatočných vyše 100 miliónov eur na mzdové podmienky zdravotníckych pracovníkov. „Zdôrazňujeme, že ide o ponuku, ktorá vznikala v čase nevyhnutnej potreby ozdravenia verejných financií,“ pripomenulo ministerstvo.

(tasr)


V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok