Považskobystrickí poslanci schválili prijatie päťmiliónového úveru

Považskobystrická radnica si zoberie úver vo výške päť miliónov eur na financovanie kapitálových výdavkov v rokoch 2025 a 2026. Prijatie bankového úveru schválili na pondelkovom (21. 10.) zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva.

povazska-rozpocet Považská Bystrica. Foto: RV

Niektorí zástupcovia občanov a občianski aktivisti vyčítajú mestu, že nezverejnilo účel použitia úveru. V meste spustili petíciu vyzývajúcu primátora Karola Janasa, aby návrh na päťmiliónový úver bez uvedenia konkrétneho účelu stiahol z rokovania zastupiteľstva. Poslanci v pondelok prijatie úveru schválili, za prijatie ich hlasovalo 15, proti boli deviati.

Ako uviedol vedúci ekonomického odboru mesta Anton Martaus v dôvodovej správe, v tejto fáze nejde o to exaktne vymenovať akcie a kvantifikovať použitie úveru na jednotlivé akcie. Ale o to, aby pri zostavovaní rozpočtu na roky 2025 – 2027 malo mesto jasnejšie v otázke zdrojov, keďže v súčasnosti je veľa nevyjasnených základných otázok, ako fiškálna decentralizácia, spôsob financovania školstva, najmä originálnych kompetencií.

„Preto je potrebné mať jasnejšie v tom, s akými zdrojmi možno počítať v rokoch 2025 a 2026. O ich konkrétnom použití, čo sa týka akcií, ako aj súm, sa bude rozhodovať pri schvaľovaní rozpočtu. Pretože nechceme strácať čas, tak aj za pomoci návratných zdrojov chceme zabezpečovať potrebné rekonštrukcie a modernizácie objektov, respektíve budovanie nových,“ uviedol Martaus.

Pred mestom podľa neho stojí aktuálna otázka zabezpečenia zdrojov na dokončenie verejného osvetlenia, potreba rekonštrukcie domu kultúry a plavárne. Mesto musí doriešiť premostenia medzi mestskými časťami Považské Podhradie a Považská Teplá a dokončenie kanalizácie v Považskej Teplej.

„Prioritou je využitie finančných prostriedkov z eurofondov a nepremeškať vypísané výzvy, na čo je potrebné zabezpečiť financie na spoluúčasti. Ide aj o projekty zamerané na znižovanie energetickej náročnosti materských škôl, prestavbu školy na Ulici odborov, obnovu strechy a modernizáciu ZŠ Nemocničná, vybudovanie nabíjacej infraštruktúry v meste a podobne,“ doplnil Martaus.

(tasr)


Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok