Vláda schválila vypovedanie zmluvy s Ruskom o zamedzení bipolitizmu

Zmluvu o zamedzení vzniku dvojakého štátneho občianstva v roku 1980 uzavrela Československá socialistická republika a Zväz sovietskych socialistických republík.

Skenovanie občianskeho preukazu v čítačke, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Skenovanie občianskeho preukazu v čítačke, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

„V dôsledku sukcesie Slovenskej republiky do medzinárodných zmlúv po zániku Českej a Slovenskej Federatívnej republiky je zmluva považovaná za platnú vo vzájomných vzťahoch medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou a v súčasnosti sa uplatňuje iba vo vzťahu k Ruskej federácii. V praxi sa zmluva uplatňuje len zo strany Slovenskej republiky,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Zmluva sa v prípade nevypovedania automaticky predlžuje každých päť rokov. Aktuálne obdobie skončí 5. júla 2026. Dokument bráni deťom pochádzajúcim zo zmiešaných slovensko-ruských párov, aby získali obe občianstva.

Ministerstvo vnútra, ktoré návrh na vypovedanie zmluvy predložilo, uvádza, že takéto odoberanie občianstva je v rozpore s dohovorom Európskej únie o občianstve, ktorého zmluvnou stranou je aj Slovensko. Rezort uviedol, že predpis je v rozpore aj s ústavou, pretože slovenský občan podľa nej nesmie byť proti svojej vôli občianstva zbavený.

„Zmluva je rovnako v rozpore s článkom 15 Všeobecnej deklarácie ľudských práv, pretože nikto nemôže byť svojvoľne zbavený svojho štátneho občianstva ani práva na zmenu štátneho občianstva,“ napísal predkladateľ v materiáli.

Ministerstvo v materiáli upozornilo, že vypovedanie zmluvy musí byť druhej strane, teda Ruskej federácii, doručené najneskôr 4. februára 2026. Zrušenie dokumentu musí ešte schváliť parlament a podpísať prezident.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok