ŠTS sa opäť zaoberá prípadom Mariána Magáta, v januári ho samosudca uznal vinným zo 43 skutkov

ŠTS sa opäť zaoberá prípadom Mariána Magáta, obžalovaného z pokračovacieho zločinu rozširovania extrémistického materiálu. Pôvodne mu prvostupňový súd uložil trest odňatia slobody na šesť rokov, obžalovaný i prokurátor sa však odvolali.

Obžalovaného Mariána M. uznali za vinného z extrémizmu Marián Magát. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Najvyšší súd SR pôvodné rozhodnutie zrušil a uložil ŠTS doplniť a vykonať dokazovanie. Dozorujúci prokurátor Martin Nociar poukázal na to, že vo svojom odvolaní namietal zmenenú právnu kvalifikáciu, ako aj jednu časť oslobodzujúcej časti rozsudku. Zároveň potvrdil, že bude potrebné doplniť znalecké dokazovanie a vykonať listinné dôkazy.

Obhajca obžalovaného Martin Burian poznamenal, že sa v plnom rozsahu stotožňuje s rozhodnutím Najvyššieho súdu. Poukázal aj na to, že odvolací súd vo svojom uznesení vytkol najmä to, že nebolo relevantným spôsobom preukázané, že vyjadrenia na sociálnych sieťach, ktoré obžalovaný popieral, by aj skutočne písal. „On sa priznal k napísaniu mnohých vyjadrení na sociálnych sieťach, ale súčasne mnohé poprel, ktoré jednoducho nepísal,“ doplnil.

Samosudca ŠTS v januári uznal Magáta za vinného zo spáchania 43 skutkov, ktoré sa týkali najmä extrémistických trestných činov, za ktoré dostal šesťročný trest väzenia. Najvyšší súd však tento rozsudok neskôr zrušil a prípad vrátil naspäť na ŠTS. Trestných činov sa mal podľa obžaloby dopustiť v rokoch 2017 až 2021. Zadržali ho v januári 2022.

(tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok