Po Dankovi vyhlásil podporu ministrovi spravodlivosti aj Fico

Smer deklaruje podporu ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer) v jeho pôsobení vo funkcii. Poslanci Smeru sa ďalej nebudú zúčastňovať na schôdzi o jeho odvolávaní.

TK ministra spravodlivosti Borisa Suska Boris Susko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Predseda poslaneckého klubu Smeru Ján Richter na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že si myslí, že všetky dôvody na jeho odvolanie už boli vyvrátené. Smer je takisto podľa neho pripravený podporiť vo funkcii ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS), no plánuje si v pléne vypočuť argumenty na jej odvolávanie.

Dôvody na odvolanie Suska označil Richter za vymyslené. Kritizoval, že v pléne bolo v piatok pri odvolávaní minimum poslancov, ktorí návrh na odvolanie podpísali. Smer-SD tvrdí, že hlavnou iniciátorkou odvolávania je exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS), pretože chce na Suska hodiť svoje zlyhania.

„Zamerala sa veľmi významne na to, či bude alebo nebude plnený plán obnovy, a to je otázka, ktorá ju podľa mňa najviac trápi, pretože chce zo seba zhodiť vinu za to, akým zlým a neschopným spôsobom riadila plnenie plánu obnovy v rezorte,“ skonštatoval podpredseda NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

Gašpar nevidí žiadne dôvody na odstúpenie ministra. „Naopak, vidím jasné dôvody, aby sa aj orgány činné v trestnom konaní zaoberali pôsobením poslankyne Kolíkovej na ministerstve spravodlivosti, aby sa zaoberali prípadne tým, čo zistil audit ministerstva spravodlivosti pri čerpaní niektorých prostriedkov z Fondu na podporu umenia alebo z podobných fondov,“ skonštatoval.

Argumenty, ktoré súvisia so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry alebo s prijímaním novely Trestného zákona, sú podľa neho len hrubým klamstvom a zavádzaním.

Opozícia chce odvolať Suska okrem iného pre jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Suska kritizujú aj za presadenie trestných kódexov. Šéf rezortu spravodlivosti si za svojimi krokmi stojí. Deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok