Hlina: Ceny potravín šli od začiatku roka hore, a to o tretinu

Potraviny na Slovensku od januára tohto roka doteraz zdraželi o tretinu, ich ceny sa neznížili. Uviedol to na tlačovej konferencii opozičnej strany SaS poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina.

12. schôdza Národnej rady SR Na snímke poslanec NR SR Alojz Hlina (SaS) počas 12. schôdze NRSR v Bratislave 16. apríla 2024. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanec opozičnej SaS Alojz Hlina sa k cenám potravín vyjadril v reakcii na piatkové stretnutie premiéra Roberta Fica, ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (obaja Smer) s predstaviteľmi Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) k situácii v agropotravinárskom sektore.

„Urobili sme kontrolný nákup 16. januára tohto roka troch identických druhov potravín v tom istom reťazci, ktorý sme takmer po roku zopakovali. Po úmornom a strašnom boji (vlády s vysokými cenami potravín) ceny tých istých položiek stúpli tento rok približne o 30 až 35 %.

Ak Robert Fico pomáha znižovať ceny, dopadne to presne opačne, asi by to nemal robiť,“ spresnil Hlina v súvislosti so stretnutím Fica a Takáča s SPPK. Hlina zároveň pri príležitosti ročného pôsobenia vlády zdôraznil, že agrominister Takáč dokázal za rok vo funkcii nevyplatiť priame platby, ktoré sa obvykle väčšine farmárov vyplácajú do konca kalendárneho roka.

„Toto minister pôdohospodárstva nezvládol, dokonca to dokázal odprezentovať ako úspech,“ podčiarkol poslanec NR SR. Takáč podľa neho dokázal zrealizovať jedinú výzvu na podporu poľnohospodárov, a to na chov hospodárskych zvierat.

Fico za účasti Takáča po stretnutí s predstaviteľmi SPPK uviedol, že štátna podpora pre slovenský agrosektor sa udrží v ďalších rokoch minimálne na úrovni roka 2024. Štátna pomoc, napriek ťažkej situácii vo verejných financiách, je v tomto roku podľa Fica na úrovni „okolo 60 miliónov eur“.

„Najpodstatnejšia je dohoda, že zachováme inštitút štátnej pomoci vo výške, ktorú máme minimálne vo výške na rok 2024 a 2025, a pôjdeme ďalej. To je dohoda, ktorú garantujem ako predseda vlády. Takto budem informovať aj ministra financií, že bude musieť rátať pri tvorbe rozpočtu s touto dohodou do nasledujúcich rokov,“ spresnil na brífingu predseda vlády.

(tasr)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok