EÚ zaradila Trnavský slad na zoznam chránených zemepisných označení
Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že schválila prvé potravinové zemepisné označenie výrobku pôvodom z Malty, ovčieho syru Gbejna tan-naghag a rozšírila zoznam chránených zemepisných označení zo Slovenskej republiky o Trnavský slad.
Podľa tlačovej správy Európskej komisie je Trnavský slad svetlý jačmenný slad určený predovšetkým na výrobu piva.
Systémami zemepisného označovania EÚ sa chráni špecifické know-how, autentickosť a agroenvironmentálne podmienky výrobkov z členských krajín EÚ. K zemepisnému označeniu patria chránené zemepisné označenie (CHZO) a chránené označenie pôvodu (CHOP). Tieto systémy chránia názov výrobku, ktorý pochádza z konkrétneho regiónu a je výsledkom osobitného tradičného výrobného procesu.
Komisia spresnila, že Trnavský slad zo Slovenskej republiky bol zaradený do registra CHZO. Slad sa získava z odrôd jačmeňa pestovaných na Trnavskej rovine, v severovýchodnej časti Podunajskej nížiny. Pestovanie sladovníckeho jačmeňa má v tomto regióne dlhú tradíciu, ktorá siaha až do 16. storočia.
Slovensko patrí medzi desiatich najväčších exportérov sladu na svete. V Európskej únii je piate po Francúzsku, Belgicku, Nemecku a Holandsku. V januári tohto roka na to poukázala spoločnosť Heineken Slovensko Sladovne.
(tasr)