Mikroplasty z potravín môžu preniknúť do mozgu a ohroziť psychické zdravie, tvrdí štúdia
Nový súbor štyroch štúdií publikovaných v odbornom časopise Brain Medicine odhaľuje znepokojujúce prepojenie medzi ultraspracovanými potravinami, mikroplastmi a duševným zdravím, uvádza portál New York Post.
Tieto potraviny – ako chipsy, malinovky, či hotové jedlá – obsahujú okrem vysokého množstva cukru, tukov a soli aj omnoho viac mikroplastov než prirodzené potraviny.
Vedci varujú, že mikroplasty môžu preniknúť cez hematoencefalickú bariéru a hromadiť sa v mozgu, čo môže prispievať k psychickým problémom.
Mechanizmy ich pôsobenia – ako zápaly či poruchy mitochondrií – sa zhodujú s tými, ktoré sú typické pre negatívny vplyv ultraspracovaných potravín na psychiku.
Podľa odborníkov je nevyhnutné pokračovať vo výskume tejto súvislosti, keďže spotreba týchto potravín rastie paralelne s výskytom duševných ťažkostí.
(new york post, lup)