Nie každému sa pošťastí ochuť hrozno a napiť sa vína tej istej odrody priamo priamo v slnkom zaliatom vinohrade. Boli sme pri ochutnávke vína v Čachtických chotároch.
ČACHTICE – Zrak ocení farbu, čuch vôňu, dotyk tvar a materiál pohárika, chuť jeho obsah. A čo sluch?
Vinárstvo Čachtické Chotáre sa nachádza v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti Vrbovský rajón, na najsevernejších výbežkoch Malých Karpát. Sú tu vinohradnícke obce Čachtice a Častkovce.
Vápencové podložie so sprašou dodáva vínam sviežosť, ovocnú chuť a vyššiu kyselinku. Podložie, na ktorom sa pestuje vínna réva, je veľmi podobné podložiu francúzskej vinohradníckej oblasť Bordeaux. Vinohradníctvo tu má dlhú tradíciu, ktorá siaha do čias Rimanov. Najväčší rozmach vinohradníctva a vinárstva bol v dobe vlády Alžbety Báthoryovej, známej aj ako Čachtická pani. Čachtické červené víno dobylo aj viedenský dvor Márie Terézie.
„Toto je vinohrad v časti zvanej Bokšiny, kde pestujeme okrem iných aj červené odrody ako Merlot alebo Dunaj,“ prezradil Jozef Čarada priamo pri rozkvitnutom záhone.
O bohatej histórii a čachtickom víne vie toho veľa. Jozef Čarada je bývalý predseda Poľnohospodárskeho družstva v Čachticiach. Ako profesionálny ovocinár má blízko aj k vínu. Aj v čase, kedy si užíva zaslúžený dôchodok, rád zájde do vinohradov skontrolovať úrodu.
„Z bývalej pozície mám veľa známych, ktorí ma prídu občas pozrieť. Pokiaľ to okolnosti dovoľujú, rád ich pozvem na netradičnú degustáciu na miesta, ktoré sú spojené s vínom. Preto sme teraz vo vinohrade a koštujeme tu čachtickú červenú odrodu Merlot, už v tekutom stave,“ pokračoval v rozprávaní náš hostiteľ.
„Aby sme dokázali všetko vychutnať, musíme dať svoje zmysly do pohotovosti. Máme päť zmyslov a tým prvým je hmat,“ začal svoje rozprávanie Jozef Čarada, držiac v ruke pohár vína s nápisom Báthory.
Pokračuje cez ďalší zo zmyslov, a to zrak, ktorým vidíme peknú tmavočervenú farbu. Ďalej je to čuch, ktorým zistíme vôňu vína, pri odrode Merlot je prenikavá a okúzľujúca s ovocnými odtieňmi čerešne. Pri tejto časti degustácie má už každý tendenciu víno ochutnať. Je tu však ešte jeden zmysel, a to je sluch, po ktorom vyzve k štrngnutiu.
„Štrngnutie je tu vraj na to, aby sme pri pití využili všetky zmysly. A tak zrak ocení farbu nápoja, čuch vôňu, dotyk tvar a materiál pohárika a chuť samotný jeho obsah. A čo sluch? Tomu je určený zvuk cinknutia skla. Tak na zdravie a cíťte sa tu dobre,“ zakončil degustáciu a rozprávanie vitálny dôchodca a znalec vína Jozej Čarada.