Štúdia: Zaočkovaní majú trikrát nižšiu šancu nákazy a sú menej infekční

U plne očkovaných je trikrát nižšia pravdepodobnosť, že sa nakazia koronavírusom ako u neočkovaných ľudí. Majú v sebe tiež nižšiu virálnu nálož. Tá navyše nemusí byť dostatočná na to, aby boli pre okolie infekční. Štúdia ukazuje, že očkovanie je základom kolektívnej imunity, napriek nedávnym zisteniam amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Výjazdová oèkovacia služba KSK na sídlisku Luník IX Ilustračný obrázok. Foto: Milan Kapusta/ TASR

V období od 24. júna do 12. júla otestovali v Anglicku v rámci štúdie PCR testami takmer stotisíc ľudí. Celkovo 527 z nich bolo pozitívnych vrátane bezpríznakových osôb.

Medzi ďalšie kľúčové zistenia patrí, že medzi infikovanými prevažovali mladí vo veku 13 až 24 rokov, ďalej muži, občania s tmavšou pleťou a tí, ktorí žijú v najchudobnejších štvrtiach.

U očkovaných sa ukázalo menšie riziko (v pomere 3,84 percent oproti 7,23 percent pri nezaočkovaných) nákazy v prípade, že sa preukázateľne stretli s človekom infikovaným covidom. Pri ostatných nakazených nie je jasné, kde sa infikovali.

Z pozitívnych vzoriek vedci analyzovali 254 v laboratóriu, aby sa určil ich pôvod. Vo všetkých prípadoch išlo o delta variant. Na porovnanie, v predchádzajúcej štúdii tvorila delta skoro 80 percent, zvyšok bol alfa variant.

Na základe všetkých dát vyčíslili vedci percentuálne zníženie rizika nákazy po plnom očkovaní v rozmedzí od 50 do 60 percent. Výsledok je všeobecný, nespočítala sa efektivita podľa konkrétnych druhov vakcín. Británia očkuje vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Bez injekcie je trikrát vyššia šanca infikovať sa

Medzi nakazenými prevládali nezaočkovaní, bolo ich trojnásobne ako tých, ktorí dostali obe dávky vakcíny. V porovnaní s výsledkami predchádzajúcej štúdie pomerne pribudlo nakazených zaočkovaných. Súvisí to s vyššou infekčnosťou delta variantu, ktorý má reprodukčné číslo deväť. To znamená, že jeden človek tak priemerne môže nakaziť deviatich ďalších.

U plne zaočkovaných osôb je v porovnaní s nezaočkovanými podľa zistení menej pravdepodobné, že prenášajú vírus. Očkovanci majú v priemere menšiu vírusovú nálož. Vylučujú preto menej vírusových častíc, ktorými by mohli druhých nakaziť. Koľkokrát je táto šanca nižšia, vedci presne neurčili.

„Tieto zistenia potvrdzujú naše predchádzajúce údaje, ktoré dokazujú, že obe dávky vakcíny poskytujú dobrú ochranu pred infekciou. Môžeme však tiež vidieť, že stále existuje riziko infekcie, pretože žiadna očkovacia látka nie je stopercentne účinná a vieme, že niektorí plne zaočkovaní ľudia môžu na vírus stále ochorieť,“ povedal Paul Elliott z Imperial’s School of Public Health.

Rúška aj pre zaočkovaných, tiež sa môžu nakaziť

Minulý týždeň publikovalo americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) štúdiu o tom, že delta variant je infekčnejší než vírusy spôsobujúce SARS, MERS či pravé kiahne. Má však oproti nim oveľa nižšiu smrtnosť. Ľudia ním infikovaní môžu mať až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož ako ľudia infikovaní pôvodným vírusom. Vedci sa preto domnievajú, že sú aj dlhšie infekčnejší.

Nepríjemným zistením bolo, že očkovanci, ak sa nakazia delta variantom, môžu vírus šíriť podobne ako neočkovaní ľudia. Americkí hygienici preto vyzvali plne očkované osoby, aby nosili v interiéri rúška.

„Očkovanie je podmienka nutná na osobnú ochranu a ochranu našich blízkych, ale v žiadnom prípade nie podmienka postačujúca v epidemiologickej situácii, keď v cirkulácii koronavírusu prevládol jeho nový nákazlivejší variant. Aj očkovaní ľudia by mali v záujme vlastnej bezpečnosti, ale aj v záujme bezpečia všetkých ľudí okolo nosiť rúška a dodržiavať ďalšie nevyhnutné protiepidemické opatrenia,“ uviedol pre Štandard vedec Libor Grubhoffer.

Očkovaní majú naďalej trikrát nižšiu pravdepodobnosť nákazy

Samotní autori štúdie z dielne CDC však prízvukujú, že na potvrdenie zistení o prenose vírusu očkovancami sú potrebné ďalšie mikrobiologické štúdie. Práve stredajšia štúdia z Londýna o tom, že zaočkovaní majú trikrát nižšiu šancu nakaziť sa a majú v sebe nižšiu vírusovú nálož, dáva očkovaným väčšiu istotu.

Aj slovenskí odborníci v denníku Postoj upozorňujú, že výsledky štúdie z USA majú svoje limity. Virálna nálož nemusí automaticky znamenať, že infikovaný dokáže vírus ďalej šíriť. Zaočkovaní majú protilátky aj bunkovú imunitu, čo zamedzuje ďalšiemu množeniu vírusu v ich organizme.

„Ak dokážeme pri PCR výtere zachytiť prítomnosť samotného vírusu na sliznici u človeka s covidovou imunitou, to ešte neznamená, že daný človek je vysokorizikový pre okolie. Z PCR údaju nedokážeme určiť, aká časť z tohto objemu vírusu je stále schopná preniknúť do ďalších buniek alebo sa šíriť na iného človeka,“ píšu lekári.  


Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok