Rímsky týždeň: Špekuluje sa o nových kardináloch, azda i zo Slovenska

pápež František pápež František. TASR/AP

Začiatok veľkolepej synody, noví kardináli a nové pápežove cesty sú tohtotýždňové témy vatikanistov. Do médií sa okrem iného dostalo i malé víťazstvo Svätej stolice. Európsky súd pre ľudské práva jej po prvý raz potvrdil imunitu Vatikánu na súdoch v prípadoch zneužívajúcich kňazov. Vatikán tiež nanovo založil centrum na ochranu detí.

Pápež ohlási nových kardinálov azda už túto nedeľu. V uplynulých týždňoch totiž náhle umrelo viacero z nich, argumentuje časť vatikanistov. Navyše pápež František každý rok menuje nových, čo sa tento rok ešte nestalo. Spravil to aj minulú jeseň bez ohľadu na šíriacu sa pandémiu. Kvôli tomu sa niekoľko kandidátov nemohlo osobne zúčastniť konzistória, teda slávnosti vo Vatikáne, kde sa oficiálne stávajú členom pápežského poradného zboru.

Aké mená, takzvaní „cardinabili“, teda kolujú v médiách? Sú to arcibiskupi z Rímskej kúrie. Arthur Roche, prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ktorú donedávna viedol vplyvný kardinál Robert Sarah. Považuje sa za pragmatického a menej ideologického ako jeho predchodca.

Ďalší adept je Paul Gallagher, sekretár pre vzťahy so štátmi. Tento „minister zahraničných vecí“ Vatikánu je zbehlý diplomat, no tiež tvrdí, že cirkev podporuje demokraciu, ale nie za každú cenu, lebo kresťanstvo funguje v rôznych formách vlády.

Arcibiskup Paul Gallagher, sekretár Vatikánu pre vzťahy so štátmi a exminister zahraničných vecí USA Mike Pompeo. Foto: TASR/AP

Naopak Lazarus You Heung-sik sa práve stal prefektom Kongregácie pre klérus a je to po prvý raz, čo takú vysokú funkciu vo Vatikáne dostal Kórejčan. Pápež ho vraj povýši ešte raz. A posledný tip: Fernando Vérgez Alzaga, predseda takzvaného guvernatorátu (správneho územia) Vatikánskeho mestského štátu.

Vatikanista, s ktorým sme boli na pápežskom špeciáli na apoštolskej ceste na Slovensku, tipuje, že kardinálom bude Slovák. V neformálnom rozhovore nám povedal, že pápež sa práve vrátil zo Slovenska s dobrými dojmami. Navyše je to prevažne katolícka krajina a má už len emeritného kardinála – najstaršieho v celej cirkvi – Jozefa Tomka. Slovensko by malo mať kardinála, ktorý má menej ako 80 rokov, aby mohol voliť v konkláve, dôvodí novinár.

Budeme to vedieť túto nedeľu? To sa hovorilo o každej nedeli po septembrovej pápežovej ceste, odpovedá. Na tému slovenského kardinála sme sa pýtali aj rektora inštitútu Biblicum v Ríme, slovenského Kanaďana Michaela Kolarčíka.

V každom prípade si cirkev v nedeľu 17. októbra pripomenie 109. výročie narodenia pápeža Jána Pavla I., ktorý bude blahoslavený. Kongregácia pre kauzy svätých totiž uznala zázrak, ku ktorému došlo na príhovor k tomuto pápežovi, ktorého pontifikát trval približne mesiac.

Aká synoda?

Minulú nedeľu pápež František odštartoval vraj najväčší projekt od Druhého vatikánskeho koncilu. Začala sa synoda, proces, ktorý zahrnie konzultácie v diecézach po celom svete, neskôr na kontinentoch a napokon vyvrcholí o dva roky v Ríme. Čo to vlastne je a ako bude prebiehať, sme analyzovali už v septembri. Stáva sa čoraz aktuálnejšia a stále viac sa časuje a hovorí o synodalite, synodalizácii, synodálnej ceste, synodách biskupov i jednotlivých diecéz. Slovo synoda je z gréčtiny a značí zhromaždenie. Synodalitu niektorí chápu ako proces, iní ako decentralizáciu cirkvi, ako aj posilnenie a zapojenie miestnych a národných štruktúr. Ďalší zdôrazňujú priamu a väčšiu účasť laikov.

Medzi mnohými veriacimi i teológmi nie je úplne jasné, o čo presne ide. Pre niektorých vatikanistov je zvláštne, že práve v tomto vládne zmätok, pretože ide o zásadnú vec tohto pontifikátu. Jeden teológ takéto úvahy odsúdil:

„Máme osem a pol roka Františkov pontifikát a sme takmer šesťdesiat rokov od začiatku Druhého vatikánskeho koncilu. Ak pracujete v katolíckej inštitúcii alebo v katolíckych médiách a stále nepoznáte význam synodality, viňte svoju ignoranciu.“

Synodalita môže spustiť obrovskú obnovu v cirkvi za posledných 60 rokov, ale bude „vám odpustené, ak ste zmeškali veľký oznam“, píšu zhovievavo aj Františkovi zástanci, napríklad britský vatikanista:

„Je to bezprecedentné. Nikdy predtým sa synoda nepokúšala získať názor od každého katolíka na svete. Zatiaľ čo František zapískal, aby expresný vlak obnovy opustil stanicu, nie je jasné, kto nastúpi na palubu a zúčastní sa na ceste. Na staniciach sú reakcie na synodu zmiešané.“

Pápežove cesty a návštevy

Prezident USA Joe Biden navštívi koncom októbra pápeža, potvrdil apoštolský nuncius v krajine. O možnom stretnutí sme informovali začiatkom mesiaca. František pritom minulý týždeň nečakane privítal predsedníčku Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovú, ktorá je tak ako Biden pro-choice katolíčka. V médiách tiež kolujú správy, ktoré Vatikán ešte nepotvrdil, že pápež má navštíviť grécky ostrov Lesbos a talianske Assisi.

Americký prezident Joe Biden navštívi koncom októbra pápeža Františka. Foto: TASR/AP

Citát týždňa

Vyberáme z komentára britského vatikanistu Christophera Lamba o synodálnom procese pápeža Františka:

„Zatiaľ čo František zapískal, aby ,expresný vlak obnovy‘ opustil stanicu, nie je jasné, kto nastúpi na palubu a zúčastní sa na ceste. Na staniciach sú reakcie na synodu zmiešané.“


Ďalšie články