Týždeň v Ríme: Žena a laik vo vedení Vatikánu. Pápež opäť navštívi utečenecký tábor na ostrove Lesbos

Koronavírus vo Vatikáne Námestie sv. Petra vo Vatikáne. Ilustračné foto: TASR/AP

Vatikanisti pozorne sledovali mnohé pápežove prejavy a pozornosť upútali aj jeho nominácie a potvrdená cesta na Cyprus a do Grécka. V médiách sa objavil bývalý pápežov minister financií kardinál George Pell, čo ako obvykle vyvolalo živý záujem i polemiku o vatikánskych financiách.

Žena sa po prvý raz stane generálnou tajomníčkou Governatorátu Vatikánskeho mestského štátu a bude tým číslo dva v tomto orgáne, ktorý spravuje miništát. Pápež František do funkcie menoval františkánsku rehoľníčku z Ríma. Vyštudovaná politologička Raffaella Petriniová učí na Pápežskej univerzite svätého Tomáša Akvinského „Angelicum“ a pôsobí v Kongregácii pre evanjelizáciu národov.

Jej zástupcom sa stal advokát Giuseppe Puglisi-Alibrandi, ktorý dosiaľ pôsobil v tomto orgáne. Ide o ďalšiu Františkovu nomináciu žien a laikov do vyšších pozícii v cirkevnej hierarchii v jeho vízii synodality, teda väčšej účasti najmä žien a laikov v cirkvi.

Nominácie viacerí ocenili a pripomenuli, že žena sa takto vysoko v miništáte ešte nedostala. Ak by nová tajomníčka Petriniová bola mužom, celkom iste by ju pontifik pre túto závažnú funkciu menoval za arcibiskupa, dodali.

Pápež letí na Cyprus a do Grécka

Rímsky biskup bude od 2. do 6. decembra na Cypre a v Grécku, potvrdil kolujúce informácie Vatikán. Pontifex bol v Grécku v roku 2016, keď navštívil utečenecký tábor na ostrove Lesbos a pôjde tam opäť. Program bude známy onedlho, no už sa špekuluje, kam všade zavíta, koho stretne a podobne, ako to bolo aj pred apoštolskou cestou na Slovensko. Pôjde o tretiu apoštolskú cestu Jorgeho Bergoglia od vypuknutia pandémie. V marci tohto roku bol v Iraku a v septembri na Slovensku.

Popri pokračujúcich polemických témach, ktorým sa vatikanisti s obľubou i povinnosťou venujú, pripomeňme, že pontifex slávnostne otvoril sálu pre výstavy vo Vatikánskej apoštolskej knižnici. Inauguroval tiež tamojšiu výstavu máp s názvom „Všetci. Ľudstvo na ceste“. Novinárom sálu predstavia v pondelok.

Kardinál Pell chce žiť v pokoji, no oživil polemiku o financiách Vatikánu

Bývalý finančný cár Vatikánu kardinál Pell predstavil svoj väzenský denník v talianskom Senáte a dal rozhovor súbežne pre tri talianske denníky. To rozprúdilo polemiku o financiách v cirkvi, čomu sme sa venovali v samostatnom článku. Údajní nepriatelia kardináli Pell a Becciu vraj neboli nepriatelia. Roly sa vymenili a obžalobe dnes nečelí Pell, ale Becciu.

Kardinál George Pell. Foto: TASR/AP

V rozhovore pápežov exminister financií naznačil nezhody vo financiách miništátu, napätie vo vzťahu s kardinálom Becciuom, ktorý Pellovmu tímu zabránil vykonať kontrolu v štátnom sekretariáte. George Pell nevie, kto naozaj stál v pozadí jeho obvinenia, no opätovne Giovannimu Becciuovi zaželal spravodlivý proces.

V stávke je viac než morálna autorita cirkvi a poriadok vo vlastných radoch. Svätá stolica totiž čelí rastúcemu a „veľmi sofistikovanému útoku“ na svoju suverenitu, upozorňujú komentátori.

Citát týždňa

Vyberáme zo spomínaných rozhovorov, ktoré kardinál Pell poskytol pre miestne médiá. Na otázku, čomu sa venuje a čo chce teraz robiť, odpovedal:

„Modlitbe a pokániu. Prijímam mnoho ľudí, niečo píšem a snažím sa pomáhať obetiam sexuálneho zneužívania.“

„Určite chcem mať viac utiahnutý život. Mám 80 rokov a som, ako sa hovorí, na dôchodku a v pokoji chcem pokračovať.“


Ďalšie články