Policajt: Nie sme proti vám, aj ja mám deti. Čo zaznelo na rozpustenom proteste v Miloslavove

271289630_930458140952352_7807124819120055187_n Protest v Miloslavove. Foto: Peter Števkov

Desiatky ľudí v nedeľu popoudní protestovali v Miloslavove pred domom rodičov jednej z páchateliek útoku na 11-ročné dievča. Účastníkov nepovoleného zhromaždenia policajti vytlačili.  

Protest bol organizovaný na Facebooku, kde účasť či záujem zúčastniť sa potvrdilo asi sedemtisíc ľudí. Nakoniec však prišla len asi stovka demonštrantov, na ktorých čakali desiatky policajtov. Tí pred protestom z oboch strán uzavreli ulicu vedúcu k domu. Protestujúci sa tak zhromaždili na jednej z vedľajších ulíc.

Zhromaždenie bolo poväčšine pokojné, prevažovali mladí ľudia, z ktorých mnohí protest naživo vysielali na sociálnych sieťach. „Čo je to za protest, veď aspoň kričte,“ zaznelo od jednej z protestujúcich na začiatku zhromaždenia. Malému chlapcovi, ktorý bol na mieste s otcom, sa však zdalo, že zahliadol aj prítomnosť extrémistov. „Pozri oci, ona má na čiapke nacistickú vlajku,“ započul redaktor Štandardu. Otec mu odpovedal s úsmevom: „To je vlajka Nórska, trošku viac dejepisu, chlapče.“ Kuriozitou bola aj skupinka mladíkov v čiernych súpravách s maďarskými znakmi a nápismi Magyarország.

Máme najväčší kruhový objazd a najväčšiu hanbu

Vo vyjadreniach pre Štandard protestujúci Miloslavovčania neskrývali svoje rozhorčenie. „Začína to tu byť pomaly ako v Pentagone, toto by si ani drogisti nedovolili… Máme najväčší kruhový objazd a najväčšiu hanbu. A pre koľko detí je to motivácia, že môžu konať beztrestne,“ hodnotili kauzu.

Kompetentných podozrievajú z toho, že sa dlhodobý problém snažia ututlať. „V tejto škole sa nič nerieši. Dávajú sa pokarhania malým deťom, ale problémové decko, ktoré si nosí alkohol do triedy a tam ho slope, s ním sa nerobí nič. Je to poprepájané s obcou, s tými, čo tu stavajú, s vplyvnými ľuďmi tejto obce,“ povedal jeden z protestujúcich.

Situácia sa sčasti vyhrotila, keď policajti demonštrantom oznámili, že porušujú stále platný pandemický zákaz zhromažďovania sa. S rovnakým odkazom vystúpila aj zástupkyňa starostu obce Jarmila Grujbárová, ktorá informovala, že protest nebol riadne zvolaný a účastníkov poprosila, aby sa rozišli.

U zúčastnených sa jej veľkého pochopenia nedostalo: „Nikoho z vás nezaujímalo, keď sa doteraz porušoval zákon.“ Viacerí mladiství Miloslavovčania na proteste uviedli, že o drogovaní a pití alkoholu tínedžermi v areáli opusteného družstva sa vedelo. Zástupkyňa starostu to komentovala, že takéto informácie vedenie obce nedostalo, pričom vyzvala, aby sa počkalo na závery vyšetrovania.

Policajt: Aj ja mám deti, nie sme proti vám

„Pochopte, my nie sme proti vám, ja mám tiež deti,“ započul redaktor Štandardu rozhovor policajta s jedným z protestujúcich. „Ale je zákaz zhromažďovania, rozíďte sa, nech nemusíme riešiť nejaké Matovičove vyhlášky,“ dodal. Krátko nato o 16. hodine začala polícia demonštrantov z miesta vytlačovať a legitimovať.

Zadržané boli dve osoby, polícia udelila aj niekoľko blokových pokút. Situácia sa upokojila pred 17. hodinou. „Na osobnej slobode boli v priebehu dnešného popoludnia obmedzené dve osoby, ktoré nevedeli hliadke Policajného zboru na mieste hodnovernej preukázať svoju totožnosť. Z dôvodu jej náležitého zistenia boli predvedené na príslušné policajné oddelenie. Celkovo 14 osôb bolo skontrolovaných a následne budú z dôvodu porušenia aktuálne platných pandemických opatrení oznámené na príslušný úrad verejného zdravotníctva. Prípady narušenia verejného poriadku sme nezaznamenali,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Pripomeňme, že incident v Miloslavove sa odohral v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť 14-, 15- a 16-roční tínedžeri, ktorí opili, vyzliekli a napadli iba 11-ročné dievča. Podľa medializovaných informácií by takýto prípad nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti. Polícia pre napadnutie 11-ročného dievčaťa v Miloslavove začala trestné stíhanie vo veci lúpeže. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť k prekvalifikovaniu skutkovej podstaty trestného činu. K prípadu sa vyjadrila aj generálna prokuratúra, ktorá vyhlásila, že garantuje komplexné objasnenie okolností prípadu.


Ďalšie články