Dánsko upravuje pravidlá na prijatie ukrajinských utečencov. Sýrčanov posiela domov

Matthias Tefaye. Foto: Wikipedia/Mortenf Dánsky minister pre imigráciu Matthias Tesfaye. Foto: Wikipedia/Mortenf

Kodaň sa pripravuje na utečencov z Ukrajiny. Očakáva sa zrýchlené prijatie zákona, ktoré umožní Ukrajincom obísť azylový proces a do pár dní ich ubytovať v niektorej zo samospráv Dánska. Ľudia z prostredia migračných mimovládok však kritizujú, že krajina medzitým ruší niektorým Sýrčanov povolenia na pobyt.

Dánska vláda sa spolu s Národným zväzom obcí koncom minulého týždňa dohodli na prijímaní utečencov z vojnou sužovanej Ukrajiny. Tí budú maximálne do štyroch dní od získania rezidenčného povolenia ubytovaní v konkrétom meste či obci.

Pôjde o realizáciu špeciálneho zákona, ktorého prijatie dánskymi zákonodarcami sa v skrátenom legislatívnom konaní očakáva už tento týždeň, možno už v stredu 16. marca. Mal by sa tak okrem iného minimalizovať čas, ktorý Ukrajinci strávia v azylových zariadeniach.

„Mnohí z nás si všimnú, že keď odvezú svoju dcéru do škôlky, na skrinkách bude ukrajinské meno. Bude to tak preto, lebo budeme mať v Dánsku nových občanov,“ vyjadril sa dánsky minister pre prisťahovalectvo Mattias Tesfaye.

Dodal, že mnohí Dáni tiež v najbližších týždňoch stretnú nových ukrajinských kolegov alebo susedov. Zároveň však varoval, že mnohí obyvatelia Dánska si neuvedomujú, aká veľká integračná výzva čaká krajinu.

Dánske samosprávy majú v súčasnosti kapacitu na prijatie zhruba 20-tisíc Ukrajincov. Podľa Dánskej imigračnej služby však tamojší experti očakávajú ešte vyššie počty ľudí utekajúcich pred vojnou.

V krajine medzitým už istý čas posielajú domov Sýrčanov, ktorí sa do severského štátu uchýlili po vypuknutí občianskej vojny v Sýrii roku 2011. Od roku 2019 začala Kodaň preverovať a rušiť niektoré povolenia na pobyt, ktoré dostali občania Sýrie.

Kodaň argumentuje tým, že bezpečnostná situácia v niektorých častiach krajiny, napríklad v Damasku, sa zlepšila natoľko, že sa niektorí vojnoví utečenci môžu vrátiť naspäť do vlasti. Deportácie však nie sú také jednoduché, keďže Dánsko nemá diplomatické vzťahy so Sýriou.

Táto situácia rozhnevala niektoré mimovládne organizácie podporujúce migráciu. Napríklad Michala Clante Bendixenová, ktorá stojí na čele mimovládky Refugees Welcome Denmark, skritizovala vládne kroky.

„Ak prídu ľudia z Afganistanu alebo Sýrie, stretnú sa s podozreniami, volajú ich migranti, dokiaľ nedostanú status utečenca. Ale teraz voláme Ukrajincov okamžite utečencami. Aký je v tom rozdiel?“ vyjadrila sa Bendixenová.


Ďalšie články