Dokážu ruské útoky na infraštruktúru zmeniť situáciu na bojisku?

Najnovšie ruské raketové útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny ovplyvnia situáciu na fronte aj v samotných ukrajinských ozbrojených silách, účinok však nebude okamžitý, domnieva sa bývalý dôstojník ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Igor Girkin, známy pod prezývkou Igor Strelkov.

Ukrajinské mesto po bombardovaní. Foto: Twitter Ukrajinské mesto po bombardovaní. Foto: Twitter

Rusi zaútočili v pondelok raketami na kritickú infraštruktúru po celej Ukrajine. Šéf Kremľa Vladimir Putin to označil za odplatu za „teroristické“ činy Kyjeva na ruskom území vrátane výbuchu na Krymskom moste. Podpredseda bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev varoval, že ide len o prvú epizódu, že „budú ďalšie“. Moskva by si podľa neho mala dať za cieľ „úplnú demontáž politického režimu Ukrajiny“.

Ruské rakety zasiahli aj civilné ciele, parky, detské ihriská. Na sociálnych sieťach sa objavil rad svedectiev a videí, ktoré útoky dokumentujú.

Podľa stanice Sky News si útoky dosiaľ vyžiadali 11 mŕtvych a 64 zranených. Najmenej päť ľudí zahynulo v Kyjeve.

Šok pre ľudí aj energetiku

Proruský vojenský telegramový kanál Rybar zhrnul, že Rusi spustili masívne raketové útoky po celej Ukrajine. Okrem veliteľstiev a veliteľských stanovíšť Ozbrojených síl Ukrajiny, Bezpečnostnej služby Ukrajiny a Národnej gardy systematicky útočili na objekty energetickej infraštruktúry. Na jadrovú ani vodnú elektráreň však neútočili.

Kanál zverejnil aj mapku úderov ruských síl na ukrajinský energetický systém.

„Útoky spôsobili šok medzi ukrajinským obyvateľstvom. Zlyhanie niektorých kľúčových štruktúr ukrajinskej energetickej siete spôsobilo preťaženie celého energetického systému Ukrajiny: atómové elektrárne záťaž nezvládli… Tí, ktorí vydali rozkaz na masívny útok, by mali vziať do úvahy, že všetky spôsobené škody môžu byť stále obnovené. Ak bolo účelom úderu spôsobiť krátkodobý šok, dobre, fungovalo to. Ale ak je cieľom preťaženie energetického systému Ukrajiny s cieľom spôsobiť dlhotrvajúcu paniku medzi obyvateľstvom, pokles morálky Ozbrojených síl Ukrajiny a víťazstvo na bojisku, potom sa takéto akcie musia zopakovať,“ uvádza kanál.

Obmedzené zásoby striel

Rob Lee z amerického Výskumného inštitútu pre zahraničnú politiku (FPRI) pripomína, že Rusko má obmedzené zásoby riadených striel a rozhodlo sa ich masovo použiť na „symbolické nevojenské ciele“. Po výbuchu na Krymskom moste, z ktorého Putin obvinil ukrajinské tajné služby, mohli byť raketové údery určené skôr pre domáce publikum, domnieva sa Lee.

Girkin: Každý deň bez nepriateľskej ofenzívy pracuje pre Rusov

Bývalý minister obrany doneckých separatistov a niekdajší agent ruských spravodajských služieb Igor Girkin na sociálnej sieti Telegram poznamenal, že účinok ruských úderov sa začne prejavovať najskôr o niekoľko týždňov: „A potom iba pod podmienkou, že útoky budú pokračovať a systematicky vyradia preživšie objekty. A teraz nepriateľ, naopak, bude nútený ponáhľať sa s útočnými operáciami, ak jeho záložná infraštruktúra zostane spôsobilá. Naďalej predpovedám pokusy nepriateľa uskutočniť jednu až dve rozsiahle útočné operácie do konca októbra.“

Girkin je od začiatku kritikom spôsobu, akým Kremeľ inváziu Ukrajiny uskutočnil. Po úspešnej ofenzíve Ukrajincov v Charkovskej oblasti sa vyjadril, že Rusko prehralo.

Teraz však Girkin tvrdí, že každý jeden deň bez nepriateľskej ofenzívy „pracuje pre Rusov“, keďže na front prichádza čoraz viac zmobilizovaných mužov a čas zostávajúci do prípravy a nasadenia „urgentne vytvorených záloh sa skracuje“. „Tomu všetkému veľmi dobre rozumie aj velenie Ozbrojených síl Ukrajiny,“ dodal.


Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Rusko chcelo s celou Ukrajinou zopakovať niečo podobné, ako v roku 2014 dokázalo na Kryme.
Prejsť na článok
Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca zhruba tretina pitnej vody. No nejde ani zďaleka o jediný problém. Kontrolóri si najnovšie posvietili na vodárenské spoločnosti a odhalili niekoľko znepokojivých dát. O stave vodohospodárskej infraštruktúry, ale…
Prejsť na článok
Kúpa bytu alebo domu je veľká vec. Nielen preto, že to väčšina z nás urobí len raz či dvakrát za život, ale hlavne pre skutočne vysokú investíciu. A to si predsa musíte dôkladne premyslieť. Obzvlášť,…
Prejsť na článok
Mestský súd Bratislava IV zamietol žalobu na odškodnenie za nezákonnú väzbu čurillovcov z dôvodu, že bola podaná predčasne. Nešlo o prekvapivé rozhodnutie, keďže žaloba nespĺňala základné zákonom vyžadované náležitosti, ako napríklad skončenie trestného stíhania. To…
Prejsť na článok