Valné zhromaždenie OSN odsúdilo ruskú anexiu. Čína aj India sa zdržali

Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) odsúdilo v stredu drvivou väčšinou ruský "pokus o nelegálnu anexiu" štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov a vyzvalo všetky krajiny sveta, aby tento krok neuznali.

311604646_10160741503230820_1759333371874164003_n Foto: Facebook/United Nations

Za rezolúciu, ktorá taktiež potvrdzuje suverenitu, nezávislosť, jednotu a teritoriálnu celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc, hlasovali tri štvrtiny zo 193 členov VZ OSN, teda 143 krajín. Proti hlasovalo päť krajín – Rusko, Sýria, Bielorusko, Severná Kórea a Nikaragua – a 35 vrátane Číny, Indie a Pakistanu sa hlasovania zdržalo.

„Je to úžasné,“ reagoval na výsledky hlasovania ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia, ktorý stál po boku americkej veľvyslankyne pri OSN Linde Thomasovej Greenfieldovej. Tá uviedla, že hlasovanie ukazuje, že Rusko nemôže zastrašiť svet.

„Dnes Rusko napadlo Ukrajinu, no zajtra môže byť narušené územie akejkoľvek inej krajiny,“ uviedla Thomasová Greenfieldová s tým, že „svet nebude tolerovať násilné zabratie susedného územia“.

Rezolúcia ďalej vyzýva všetky agentúry OSN a medzinárodné agentúry, aby neuznali akékoľvek zmeny hraníc, ktoré ohlási Rusko, a žiada od Moskvy, aby svoje rozhodnutie ohľadom anexie zmenila.

Rezolúcia nie je záväzná, no poskytuje možnosť vytvoriť si predstavu o prístupe medzinárodného spoločenstva k Rusku a jeho prebiehajúcej vojenskej invázii na Ukrajinu, analyzuje DPA.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal minulý týždeň dokumenty o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí – Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej – k Rusku. Ide o krok, ktorým šéf Kremľa zavŕšil oficiálnu anexiu ukrajinského územia, ktorá je však v rozpore s medzinárodným právom. Podpisu dokumentov predchádzali tzv. referendá o pripojení k Rusku, ktoré sa konali v spomínaných ukrajinských oblastiach.

(tasr)


Militantné hnutie sľubuje pokračovanie útokov na Izrael po smrti ich vodcu, ktorého zabili izraelské obranné sily.
Prejsť na článok
Znížiť počet mestských častí v Košiciach alebo nie? Také a podobné otázky sa vynárajú so železnou pravidelnosťou v Košiciach už pomerne dlho. Metropola východu tromfla v danom smere Bratislavu, ba dokonca aj New York.
Prejsť na článok
Článok skúma nebezpečenstvá postmodernej existencie a normalizáciu patológií, ako je tolyamória, ktorá prekrýva podvádzanie toleranciou.
Prejsť na článok
Popredný ruský expert Fiodor Lukianov pre Štandard: Nesúhlasím s Putinom, keď hovorí, že Rusi a Ukrajinci sú jeden národ.
Prejsť na článok
Biden oznámil, že operácia na likvidáciu Nasralláha súvisí s konfliktom, ktorý začal útokom Hamasu na Izrael 7. októbra 2023.
Prejsť na článok
Občianske rady v Nemecku, bez ústavnej legitimity, slúžia na presadzovanie ľavicovo-zelených agend a obmedzovanie slobody prejavu.
Prejsť na článok
Minister Tomáš oznámil zvýšenie humanitárnej pomoci pre obyvateľov postihnutých záplavami, vrátane financií z EÚ a nových dotácií pre domácnosti.
Prejsť na článok
Mons. Bernard Bober kritizuje napomenutie poslankyne Plavákovej za dúhovú nálepku a varuje pred diskreditovaním konzervatívnych hodnôt.
Prejsť na článok
Izraelská armáda potvrdila zabitie vodcu Hizballáhu Nasralláha, čím sa zvyšuje bezpečnosť Izraela a posiela odkaz libanonskému ľudu.
Prejsť na článok
Izraelská armáda plánuje ofenzívu v Libanone, pričom sa pripravuje na pozemné operácie proti Hizballáhu, uviedli anonymní predstavitelia IDF.
Prejsť na článok
Počasie v tomto roku vinárom neprialo, napriek všetkým strastiam počasia by však malo byť víno výborné, to červené doslova excelentné. Úrodu hrozna však odhadujú o tretinu menšiu.
Prejsť na článok
Čínska centrálna banka zavádza najväčší súbor opatrení od pandémie, znižuje úrokové sadzby a uvoľňuje miliardy jüanov na podporu ekonomiky.
Prejsť na článok
Izraelská armáda oznámila, že Hasan Nasralláh už nebude terorizovať svet po leteckom útoku na jeho sídlo v Libanone.
Prejsť na článok
Článok kritizuje úpadok politiky a absenciu strachu z Boha medzi politikmi, čo vedie k neetickému správaniu a zneužívaniu moci.
Prejsť na článok
Vo voľbách zvíťazili kandidáti vládnucej koalície, najúspešnejšie hnutie STAN s 6 mandátmi, ODS oslabila o 5 kresiel.
Prejsť na článok
Minister Erik Tomáš obhajuje stranu Hlas pred útokmi Andreja Danka a zdôrazňuje potrebu dodržiavania koaličnej zmluvy a pomoc ľuďom.
Prejsť na článok
Izrael aktivoval záložné prápory a presunul brigády na sever, zatiaľ čo vzdušným úderom zabil vodcu Hizballáhu Nasralláha.
Prejsť na článok