Prehra na Ukrajine je náš koniec, varuje ruský moderátor. Po porážke môžeme budovať nové vzťahy, tvrdí zas americký jastrab

Americký diplomat Kurt Volker sa domnieva, že vybudovanie nových vzťahov s Ruskom bude možné až po jeho porážke na Ukrajine. Vojenský neúspech však nenecháva spávať ruského televízneho moderátora a dvorného propagandistu Kremľa Vladimira Solovjova. Predostrel Rusom apokalyptický scenár.

Vladimir Putin pred časom navštívil stredisko, kde cvičia zmobilizovaných vojakov pred vyslaním na Ukrajinu. Foto: TASR/AP Vladimir Putin pred časom navštívil stredisko, kde cvičia zmobilizovaných vojakov pred vyslaním na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Kurt Volker pôsobil ako veľvyslanec USA pri NATO či osobitný predstaviteľ USA pre Ukrajinu. Vo svojej najnovšej práci zverejnenej na portáli Centra pre analýzu európskej politiky (CEPA) konštatuje, že pokiaľ šéf Kremľa Vladimir Putin zostane pri moci, Rusko bude pokračovať vo svojom „nespokojnom imperiálnom snažení“.

Dlhodobá perspektíva Ruska je tretím dielom Volkerovho štvordielneho seriálu o Západnej stratégii pre Ukrajinu. (Prvá časť má názov Prebudovanie ukrajinského hospodárstva, druhá Zabezpečenie ukrajinského vojenského víťazstva).

„Z dlhodobého hľadiska musí mať Západ s Ruskom konštruktívny vzťah. Ale mnohí z tých, ktorí dnes uprednostňujú obnovenie dialógu s Putinovým režimom, ignorujú dôležitý krok: najprv musia byť porazené ruské vojenské sily. Potom bude krajina nútená vyrovnať sa s konaním režimu a až potom môžeme vybudovať nové vzťahy s Ruskom, ktoré bude súhlasiť s tým, že bude žiť vo svojich vlastných hraniciach,“ píše Volker.

Pripomína, že dnes – a prinajmenšom posledné polstoročie – sú dvaja z najsilnejších a najdôležitejších spojencov Ameriky Nemecko a Japonsko, pričom v roku 1941 by si to bolo ťažké predstaviť.

„V 40. rokoch minulého storočia boli Nemecko a Japonsko očierňované neuveriteľne rasistickými a xenofóbnymi nenávistnými prejavmi… Japonskí Američania boli nahnaní do internačných táborov bez ohľadu na ich ústavné práva. A napokon do desiatich rokov od svojej porážky, v druhej svetovej vojne, bolo Nemecko pozvané do NATO a Japonsko na dobrej ceste k nadviazaniu špeciálneho vzťahu so Spojenými štátmi, ako kľúčovým spojencom vo východnej Ázii,“ vysvetľuje diplomat.

Dve kategórie komentátorov

Volker rozdeľuje súčasných západných komentátorov do dvoch kategórií. V tej prvej sú tí, ktorí hovoria s rovnakým zmyslom pre morálne pobúrenie, pomstychtivosť a odhodlanie vidieť agresora porazeného. „Ako komentátori na začiatku 40. rokov, ktorí hovorili o Japonsku a Nemecku (hoci do značnej miery bez xenofóbie),“ poznamenal.

Druhá kategória komentátorov sa podľa neho usiluje o dialóg a normalizáciu s Ruskom, podobne ako sme to neskôr dosiahli s Japonskom a Nemeckom.

„Oba pocity sú pochopiteľné. Ale medzi tým leží zásadný krok: japonské a nemecké sily boli porazené a obe krajiny sa museli vyrovnať s konaním svojich vlád, kým ich opäť privítali v spoločenstve národov. Musíme skutočne osloviť ruský ľud a snažiť sa o normalizáciu vzťahov s ruskou vládou v budúcnosti. Ale aby sme sa tam dostali, musí byť Putin a jeho fašistická, imperialistická ideológia najprv na Ukrajine porazená. Rusko musí akceptovať medzinárodne uznané hranice,“ uvádza Volker.

Diplomat pripomína, že porážka nacistického Nemecka a cisárskeho Japonska dala ľuďom v týchto krajinách „nový začiatok“. Mohli sa podľa neho podieľať na vytváraní nového národného étosu, novej vlády a novej úlohy v medzinárodnom spoločenstve a taktiež „prijali zodpovednosť za kroky svojej predchádzajúcej vlády, prijali svoje vlastné národné hranice a podieľali sa na vytváraní konštruktívnej úlohy svojej krajiny v širšom medzinárodnom spoločenstve“.

Rusi by mali dostať rovnakú šancu, myslí si Volker. „Zaslúžia si žiť v slobodnej a spravodlivej spoločnosti, mať slovo v tom, kto riadi ich vládu, a podieľať sa na výhodách otvorenej a prosperujúcej globálnej komunity. Mali by vedieť, že svet nie je proti nim, ale skutočne im poskytuje veľkú vrúcnosť a nádej do budúcnosti. Západ musí komunikovať svoju podporu týmto ambíciám pre ruský národ. Mnohí Rusi už utekajú zo svojej krajiny. Snažia sa zachovať svoje životy, bohatstvo, rodiny a príležitosti do budúcnosti. Západ by mal prijať politiku zameranú na oslovenie ruského národa a ukázať mu, že (na rozdiel od jeho vlastnej vlády) máme voči nemu priateľské úmysly,“ konštatuje diplomat.

V tomto zmysle Volker navrhuje zvýšiť investície do vysielania v ruskom jazyku (Dožď, Current Time), ktoré by ponúklo Rusom „skutočné spravodajské informácie a vyvážený pohľad na Západ“. Ďalej navrhuje podporiť študentské a výmenné víza pre tých Rusov, ktorí sa zrieknu „putinizmu“, podporiť ruskú politickú opozíciu v exile, ponúknuť pobyt bohatým Rusom, ak čestne priznajú všetok svoj majetok, a spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, čo sa týka financií Putinovho režimu. Napokon je podľa Volkera potrebné jasne formulovať, prostredníctvom prejavu prezidenta alebo ministra zahraničných vecí, pozitívny postoj Západu k ruskému ľudu a zároveň jasne vyjadrovať svoje námietky a nesúhlas so „zločinným správaním ruského režimu“.

Solovjov varuje pre zánikom

Medzitým ruský propagandista Vladimir Solovjov nečakane oznámil, aké strašné následky by mala pre Ruskú federáciu vojenská prehra na Ukrajine.

„Neviem, ako dlho nám potrvá zvíťaziť. Viem len, že pokiaľ dôjde k porážke, už nebude žiadne Rusko. Ani jeho veľká história, ani jeho kultúra. Jednoducho nebudeme,“ varoval kráľ prokremeľskej propagandy.

Ako poznamenal portál news.obozrevatel.com, Solovjov sa zrejme týmto spôsobom snažil vystrašiť svojich ruských spoluobčanov, aby sa nesťažovali na cenu, ktorú platia za inváziu na Ukrajinu.

Rusi do neba

Solovjov je moderátorom, ktorý si nikdy nedáva servítku pred ústa. Od februárového spustenia ruskej invázie na Ukrajinu mal množstvo povážlivých vyjadrení. Napríklad tvrdil, že Rusko by malo použiť proti Západu jadrové zbrane, aby tak ochránilo ruskojazyčných obyvateľov pobaltských štátov. Navrhol, aby Rusom na Ukrajine prišlo pomôcť 100-tisíc severokórejských vojakov.

V prípade jadrovej vojny má však Solovjov jasno v tom, ako sa to celé skončí: „My však pôjdeme do neba, oni jednoducho zomrú.“


Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok