Na budovu českého ministerstva vnútra zavesili vlajku Putina vo vaku na mŕtvoly

Na budove Ministerstva vnútra ČR v Prahe visia česká a ukrajinská vlajka a uprostred nich sa nachádza podobizeň ruského prezidenta Vladimíra Putina vo vaku na mŕtvoly.

Na budove českého ministerstva vnútra visí okrem českej a ukrajinskej vlajky aj podobizeň Vladimira Putina vo vaku na mŕtvoly. Foto: Twitter/Vít Rakušan Na budove českého ministerstva vnútra visí okrem českej a ukrajinskej vlajky aj podobizeň Vladimira Putina vo vaku na mŕtvoly. Foto: Vít Rakušan/Twitter

Podľa hovorcu rezortu to má znamenať výročie spojenia vzniku samostatného Československa s poukazom na odhodlanosť brániť demokratické hodnoty zvrchovaného štátu. Dielo vzniklo na základe iniciatívy českého ministra Víta Rakušana a spolku Dekomunizácie.

Ako informovali České noviny, inštalácia na budove na Letnej visí od noci na dnešok v rámci pripomienky vzniku Československa. „Prial by som nám, aby sme aj v tomto ťažkom období naďalej preukazovali odvahu a odolnosť ako zakladatelia Československa v roku 1918,“ uviedol Rakušan. „Nezávislosť a sloboda, ktorú sme vtedy získali, sa stala samozrejmosťou. Táto éra sa skončila a tvárou v tvár agresorovi zase a znova ukážeme, že ju budeme brániť a bojovať za ňu hrdo pod českou vlajkou,“ doplnil.

Vicepremiér v piatok fotografiu s inštaláciou zdieľal aj na svojom Twitteri. „Vieme, kto je náš priateľ, ktorý krváca aj za našu slobodu. A tiež vieme, kto je náš nepriateľ, a nenecháme ho ukradnúť pojem vlastenectva ani našu vlajku,“ uviedol. Výroba vlajky stála 50-tisíc českých korún, na budove bude minimálne týždeň.


Česko patrí od začiatku ruskej invázie medzi najvýraznejších podporovateľov Ukrajiny. V prepočte na obyvateľa prijalo od začiatku ruskej invázie najviac ukrajinských utečencov. Kyjev podporujú Česi aj štedrými dodávkami zbraní.

(ste)


Ďalšie články