Spisovateľka Rowlingová podporuje centrum pre obete sexuálneho násilia

J. K. Rowlingová. Foto: TASR/AP J. K. Rowlingová. Foto: TASR/AP

Za podpory britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej začalo v pondelok v Edinburghu pôsobiť centrum na podporu žien, ktoré sa stali obeťami sexuálneho násilia. Informuje o tom britská stanica BBC.

Centrum Beira’s Place je pomenované podľa škótskej bohyne zimy a tím jeho odborníkov bude bezplatne poskytovať sociálnu a psychologickú podporu a právne poradenstvo. Pôjde o cielenú podporu ženám, dodala Rowlingová.

Autorka ságy o čarodejníkovi Harrym Potterovi, ktorá žije v škótskom hlavnom meste a pomáha financovať nové centrum pre ženy, v minulosti niekoľkokrát hovorila o tom, že aj ona zažila domáce násilie.

Otvorenie centra však prichádza v čase, keď v Spojenom kráľovstve diskuskutujú o uznaní „rodovej identity“ a Rowlingovú kritizujú zástancovia „práv transrodových osôb“. Krititujú aj ďalšie členky správnej rady Beira’s Place, dodala BBC. Centrum by malo byť otvorené aj „transrodovým a nebinárnym ľuďom“.

Rowlingová v minulosti v príspevkoch na sociálnej sieti Twitter tvrdila, že transrodové osoby by mali byť definované podľa svojho biologického pohlavia. Neskôr sa zastala ženy, ktorú z práce prepustili za transfóbne príspevky na sociálnych sieťach.

Neskôr tiež na Twitteri komentovala článok s názvom „Ľudia, ktorí menštruujú“, pričom poukázala na to, že že jeho autor nedokáže použiť slovo „ženy“. Aktivisti ju následne spolu s vyhrážkami upozorňovali, že „menštruáciu môžu mať aj binárne či transrodové osoby, ktoré sa ako ženy neidentifikujú“.

(tasr)


Ďalšie články