Zelenskyj navrhol Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu

Ilustračná snímka. Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR Ilustračná snímka. Zuzana Čaputová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/Kancelária prezidenta SR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok samotný Zelenskyj na sociálnych sieťach, informuje TASR.

,,S prezidentkou Zuzanou Čaputovou sme hovorili o ďalšej obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a Slovenskom. Pozval som ju, aby sa pripojila k implementácii mierového plánu. Hovorili sme o spoločných medzinárodných podujatiach,“ napísal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident vyzýva na zorganizovanie celosvetového mierového samitu, kde by predstavil svoj plán na ukončenie vojny, nazývaný aj ,,recept na mier“ (Peace Formula). Zahŕňa napríklad stiahnutie ruských vojakov z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny. To by znamenalo, že Rusko sa vzdá štyroch oblastí, ktoré anektovalo v septembri, a Krymského polostrova, ktorý anektovalo ešte v roku 2014. Rusko však opakovane vyhlasuje, že o tomto bode odmieta diskutovať.

(tasr)


Ďalšie články