Ak Ukrajine prestaneme pomáhať, nevypukne mier, vyhlásil Krúpa. Skončia slovenské stíhačky MiG-29 na Ukrajine?

Slovensko stíhacie lietadlá MiG-29 aktuálne nevyužíva a ani ich využívať nevie. Ukrajina dokáže zabezpečiť ich servis a využiť ich. Zhodli sa na tom nezaradení poslanci Národnej rady SR Tomáš Valášek a Juraj Šeliga. Valášek vyzval vládu, aby neváhala. Stíhačky môžu podľa neho splniť svoju poslednú úlohu pre bezpečnosť Slovenska. Poslanie stíhačiek na Ukrajinu podporuje aj predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (SaS).

Slovenské stíhačky MiG-29. Oficiálne sa s nimi verejnosť mohla rozlúčiť na Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2022. Foto: FB Ozbrojené sily SR Slovenské stíhačky MiG-29. Foto: Facebook Ozbrojené sily SR

„Ukrajina ich potrebuje teraz. Tie stíhačky Ukrajinci dôverne poznajú a na rozdiel od iných západných systémov by ich vedeli prakticky okamžite nasadiť do obrany pred ruským agresorom,“ skonštatoval. Odmieta náznaky zo strany Smeru o odzbrojovaní Slovenska. Pripomenul, že slovenský vzdušný priestor chránia spojenci a čoskoro prídu aj nové stíhačky F-16. „Žiadna diera v obrane slovenského neba nie je a nehrozí,“ vyhlásil.

Odmieta tiež argumenty Smeru o predlžovaní vojny na Ukrajine dodávkami zbraní. „Ak Ukrajine prestaneme pomáhať, tak nevypukne mier, naopak. Vladimir Putin neprejavil najmenší záujem o mier, odbil mnohé snahy západných lídrov zastaviť vojnu či predísť jej. Ignoroval aj ponuku samotnej Ukrajiny vyhlásiť neutralitu výmenou za mier,“ poznamenal Krúpa s tým, že bez našej pomoci sa vojna neskončí, ale rozšíri na celú Ukrajinu.

Juraj Krúpa. Foto: Jakub Kotian/TASR

„V tom najhoršom prípade budeme mať ruské vojská na hraniciach. Krajiny susediace s Ruskom bežne míňajú oveľa viac, niektoré dvojnásobok toho, čo my, na obranu, lebo na rozdiel od nás sa pozerajú hrozbe z očí do očí,“ dodal.

„Pokiaľ tieto lietadlá pomôžu zachrániť životy Ukrajincov pred barbarskými náletmi ruských zabijakov, a oni ich pomôžu zachrániť, som jednoznačne za čo najrýchlejšie vyslanie na Ukrajinu,“ deklaroval na sociálnej sieti Krúpa. Dodal, že každý deň zbytočného meškania znamená ďalšie vraždenie ukrajinského národa.

Šeliga: Tieto lietadlá vedia chrániť ukrajinský ľud

Šeliga takisto vyjadril súhlas, aby Slovensko po dohode so spojencami postúpilo stíhačky Ukrajine. „Naše stíhačky MiG-29 stoja v hangároch na letisku. Nevieme ich používať, pretože servis zabezpečujú ruskí technici, ktorí tu nie sú, keďže Rusko napadlo Ukrajinu. Náš vzdušný priestor pomáhajú chrániť naši spojenci a budúci rok dorazia prvé lietadlá F-16. Na Ukrajine tieto lietadlá vedia zachraňovať ľudské životy a chrániť ukrajinský ľud,“ podčiarkol.

Juraj Šeliga. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Fico: Sľub Hegera Zelenskému je protiústavný, vláda na to nemá kompetencie

Sľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému o stíhačkách Mig-29 je protiústavný. Vláde SR bola vyslovená nedôvera a nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a zahraničnopolitických otázkach. Skonštatoval to predseda opozičného Smeru Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii. Podotkol, že dodávky zbraní na Ukrajinu sú zásadná otázka a vláda ani so súhlasom prezidentky SR Zuzany Čaputovej v zmysle Ústavy SR na to kompetencie nemá.

„Vláda SR nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná. Dokonca ani v prípade, že by jej na to dala súhlas prezidentka,“ povedal Fico. Aj preto Smer podľa jeho slov iniciuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady. Strana chce na nej presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Zopakoval, že Smer je dlhodobo proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Preferuje mierovú cestu a rokovania.

Robert Fico. Jaroslav Novák/TASR

Mimoriadna schôdza o migoch je zvolaná na utorok ráno

Fico víta, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) už oznámil termín mimoriadnej schôdze, ktorá sa začne v utorok (14. 2.) o 9.00 h ráno. Dodal, že Smer vyzbieral dostatok podpisov na zvolanie schôdze. Poďakoval sa klubu Smer-SD i nezaradeným poslancom okolo Tomáša Tarabu. Oslovil aj ďalších opozičných poslancov.

Žiadosť o odovzdanie stíhačiek Mig-29 Ukrajine odmieta aj hnutie Republika. Predstavitelia strany taktiež kritizovali Hegera. Myslia si, že nemá mandát ani kompetencie „rozdávať“ majetok Slovenska. Na piatkovej tlačovej konferencii vyhlásili, že Heger by mal radšej deklarovať snahu SR prispieť k mieru. Odovzdanie stíhačiek označili za nezodpovedné, a čo sa týka obrany SR, nebezpečné.

Aj mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) vyzýva Hegera, aby neuvažoval o dodávkach zbraní na Ukrajinu. Pripomína mu, že na žiadne také zásadné rozhodnutia už nemá politický mandát. Išiel by nad rámec svojich kompetencií. Dodávky zbraní na Ukrajinu sú podľa strany priamym ohrozením bezpečnosti slovenských občanov.

Hegerovi by mal byť podľa SNS príkladom francúzsky prezident Emanuel Macron. Ten si údajne nechal zadné dvierka pri rokovaniach a vyhol sa priamej odpovedi, či Francúzi dodajú zbrane na Ukrajinu. „Žiadna zo svetových mocností nechce priamo zasahovať do konfliktu Ukrajiny a Ruska,“ zdôrazňuje SNS. Vyzýva ho preto len na nevyhnutné politické kroky aj vzhľadom na blížiace sa predčasné parlamentné voľby.

Premiér: Fico je pri rečiach o Ukrajine cynik alebo klamár – alebo oboje

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico je pri výzvach na neposkytnutie vojenskej pomoci Slovenska Ukrajine buď cynik alebo klamár – alebo je oboje. Uviedol to v piatok popoludní dočasne poverený premiér Eduard Heger po skončení samitu EÚ v Bruseli.

Heger zopakoval, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho uplynulý štvrtok požiadal, aby Slovensko poskytlo svojich desať stíhačiek MiG-29 Ukrajine, ktorá sa obáva novej rozsiahlej vojenskej ofenzívy zo strany Ruska. Premiér pripomenul, že tieto stíhačky ruskej výroby v súčasnosti nelietajú, nemajú žiadnu hodnotu a Slovensko ich nevie predať. Nedokáže si k nim zabezpečiť ani servis, kým ukrajinská strana ich bude vedieť využiť. Stroje by zároveň Slovensku cez európsky mierový mechanizmus preplatila EÚ, podotkol.

Rovnako sa podľa Hegera postupovalo aj pri darovaní bojových vozidiel pechoty (BVP) Ukrajine. Slovensko za to získalo modernejšiu a účinnejšiu obrannú techniku.

Na otázku, ako vníma reakciu lídra Smeru, že Slovensko darovaním stíhačiek „vyprázdňuje svoje sklady“, Heger uviedol, že Slovensko dostane nové stíhačky F-16, ktoré objednali a kúpili vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Dovtedy Česko, Poľsko a Maďarsko budú chrániť slovenský vzdušný priestor, a to za oveľa menej peňazí.

„Fico je buď úplný cynik, alebo úplný klamár. Obávam sa, že oboje je pravda. Hovorí, že ak bude vo vláde alebo predsedom vlády, tak zastaví pomoc Ukrajine. Čiže hovorí ľuďom, ktorí dnes zomierajú pod útokmi ruských rakiet, že im nepomôže a nechá ich zomrieť,“ povedal Heger. Položil si otázku, ako Fico po týchto slovách môže ísť 29. augusta na výročie SNP uctiť si ľudí, ktorí zomierali za slobodu, keď dnes sú to Ukrajinci, čo zomierajú za slobodu svojej krajiny.

Dodal tiež, že bude zvedavý, ako sa k tomu postaví Pellegrini, či preukáže ľudskosť, alebo bude rovnako cynický. „Ukrajina chce mier, vždy ho chcela. Zelenskyj pred vojnou pozýval (ruského prezidenta Vladimira) Putina za rokovací stôl. Odpoveďou boli raketové útoky. Ak dnes niekto nehovorí o mieri, tak je to Ruská federácia,“ vyhlásil Heger.

Podľa jeho slov Zelenskyj v Bruseli jasne uviedol, že zbrane, o ktoré žiada, sú na obranu ukrajinských miest a ich obyvateľov, pričom Ukrajina nechce nikoho napádať. „Toto je realita na Ukrajine. A ak Fico hovorí, že nemáme im pomáhať, tak odkazuje Ukrajincom: ‚Umierajte, my sa vám otočíme chrbtom a budeme sa tváriť, že nevidíme, ako umierate.‘ Alebo má potom nejaké partnerstvo, o ktorom nevieme, s Vladimirom Putinom,“ tvrdí Heger. Zdôraznil, že darovanie stíhačiek pomôže Ukrajine i Slovensku.

„Pokiaľ ja budem predsedom vlády, budeme pomáhať občanom Ukrajiny pred tým, aby nezomierali pod ruskými raketami,“ odkázal. Pomoc Ukrajine považuje za záujem Slovenska, aby malo stabilného suseda. Vyjadril presvedčenie, že pod ruskou nadvládou a s bábkovou vládou dosadenou Putinom by Ukrajina nebola pre Slovensko a iné krajiny stabilným a prosperujúcim susedom.

Zelenskyj oficiálne požiadal Hegera o dodanie stíhačiek MiG-29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas osobného stretnutia so slovenským premiérom Eduardom Hegerom na samite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou. Predseda vlády SR mu odpovedal: Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Heger po skončení týchto rokovaní uviedol, že Zelenskyj ich informoval o súčasnej situácii na Ukrajine a dodal, že v najbližších týždňoch očakávajú zintenzívnenie ruskej ofenzívy.

„Požiadal o širokú pomoc. Oslovil nás v súvislosti s lietadlami MiG-29. Povedal som mu, že budeme o tom rokovať na domácej pôde a verejnosť bude informovaná o výsledku týchto rokovaní,“ vysvetlil. Rokovať podľa Hegera bude treba aj s Kyjevom o ďalších špecifikáciách a o prípadnom presune tejto vojenskej techniky.

Do tretice pôjde o rokovania na európskej úrovni, lebo lietadlá MiG-29 by Slovensko dodalo v rámci mechanizmu EÚ, ktorý prepláca dodávky vojenskej techniky pre Ukrajinu. Podľa Hegera je akákoľvek pomoc v prospech Ukrajiny v národnom záujme Slovenska a v záujme európskej bezpečnosti.

Zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, český premiér Petr Fiala, lotyšský premiér Krišjānis Kariņš a slovenský premiér Eduard Heger počas stretnutia v rámci mimoriadneho samitu lídrov členských krajín EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Na otázku, kedy by k dodávke lietadiel mohlo dôjsť, Heger uviedol, že to ukážu rokovania. O Zelenského žiadosti už informoval aj ministra obrany SR Jaroslava Naďa a zdôraznil, že slovenská vláda má záujem o čo najrýchlejšie ukončenie rokovaní.

Zelenskyj podľa jeho slov požiadal o dodávky vojenskej techniky aj lídrov ostatných krajín, a to podľa toho, čo ktorá krajina dokáže zabezpečiť. Veľký záujem mal o ťažkú vojenskú techniku a muníciu, ktorej je na bojiskách nedostatok.

„Jasne povedal, že potrebuje takú techniku a muníciu, ktorá dokáže chrániť ukrajinské mestá ostreľované ruskou stranou,“ uviedol Heger v závere rozhovoru.

(tasr)