Článok v Štandarde potvrdil moje najhoršie obavy. Kmec poukázal na neschopnosť Naďovho rezortu

Na zistenia Štandardu o tom, že kompetentní na ministerstve obrany vážne pochybujú, že by Slovensko dokázalo do budúceho roka pripraviť leteckú základňu Sliač na prijatie nových amerických stíhačiek F-16, reagoval poslanec Hlasu Peter Kmec.

Peter Kmec a Peter Pellegrini. Foto: FB/Peter Kmec Peter Kmec a Peter Pellegrini. Foto: FB/Peter Kmec

Politik so zameraním na zahraničnú politiku Pellegriniho strany a bývalý diplomat Kmec zdôraznil, že zhruba pred dvoma týždňami v statuse vyjadril názor, že sa letisko Sliač nestihne pripraviť na príchod stíhačiek F16. Jeho najhoršie obavy obavy potvrdil článok v Štandarde: „Šokujúco dokonca citovaním interného dokumentu Ministerstva obrany SR, z ktorého je zrejmé, že minister Naď osobne o tejto skutočnosti vie, zamlčuje ju a navyše zavádza.“

https://standard.sk/343483/stihacky-f-16-na-slovensku-nebudu-ani-v-roku-2024-nad-to-povazuje-za-obrovske-zlyhanie-hovori-dokument-ministerstva-obrany/

Reakcia rezortu obrany bola podľa Kmeca tradičná, keď sa snažili preniesť vinu na bývalého premiéra Petra Pellegriniho. „Omyl, pán minister, toto je vaša osobná zodpovednosť,“ zdôraznil poslanec.

Kmec v statuse interpretoval svoju verziu, ako sa malo postupovať pri rekonštrukcii letiska na Sliači, aby tam mohli fungovať americké stíhačky F-16, ktoré kúpilo Slovensko počas vlády Petra Pellegriniho: „Vláda Pellegriniho schválila materiál na rekonštrukciu letiska ešte 2. októbra 2019. Následne sa k tomuto materiálu začali podnikať konkrétne kroky. Uvediem jeden príklad: Päť mesiacov po nástupe vlády Igora Matoviča a ministra obrany Jaroslava Naďa, 20. júla 2020, vyhlásilo ministerstvo obrany verejnú súťaž na vypracovanie stavebného zámeru a projektovej dokumentácie: Letisko Sliač – stojisko stred a Zmluvu na stavebný zámer s podpisom projektovej dokumentácie v októbri 2020 a jej realizáciou do 180 dní,“ Namiesto odsúhlaseného pol roka sme však podľa poslanca Hlasu čakali až dva a pol roka, aby sa proces posunul ďalej.

V tejto súvislosti sa Kmec pýta ministra Naďa, čo robili dva a pol roka, keď až 29. marca 2023 dal jeho rezort do medzirezortného pripomienkovania materiál, ktorým má vláda schváliť výstavbu Letiska Sliač – stojiska stred. Zahraničnopolitický odborník Hlasu v tejto súvislosti konštatuje, že ak to teraz vláda schváli, tak súťaž na dodávateľa a realizácia samotnej stavby bude trvať možno niekoľko ďalších rokov.

„A to nehovoríme o dokončení celého letiska Sliač a vybudovaní jeho civilnej časti, ktorú Naď verejne sľúbil, ale podľa poslanca Hlasu je dnes verejným tajomstvom, že stredné Slovensko príde o civilné letisko,“ doplnil.

Podľa Kmeca je to popri predražených Patriách 8×8 či oneskorených radaroch 3D len ďalší z dôkazov neschopnosti a neodbornosti rezortu pod vedením Naďa.

https://standard.sk/344993/spochybnil-princip-narodnej-suverenity-a-kritizoval-rusko-preco-pellegriniho-expert-na-zahranicnu-politiku-konci/

(ma)


Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok