Novým ministrom vnútra by mal byť Ivan Šimko, ministrom obrany Martin Sklenár

10648650_1469886849946026_2017864475294075842_o Foto: Ivan Šimko/FB

Niekdajší politik SDKÚ, ktorý sa vrátil do KDH a pred pár týždňami neúspešne kandidoval na post krajského funkcionára hnutia, by mal byť podľa informácií Štandardu ministrom vnútra v úradníckej vláde. Obranu by mal viesť súčasný riaditeľ Sekcie obrannej politiky na rezorte obrany Martin Sklenár.

V prípade Šimka ide doteraz o najväčšie prekvapenie a pomerne rozpačitú voľbu prezidentky Zuzany Čaputovej. Štandardu menovanie potvrdil zdroj, ktorý si neželal byť menovaný a v čase publikovania túto informáciu priniesol aj portál Aktuality.

Ivan Šimko už ministrom vnútra bol v rokoch 2001 – 2002, na konci prvej Dzurindovej vlády, keď nahradil Ladislava Pittnera (tiež SDKÚ), ktorý bol donútený odstúpiť. Šimko bol ministrom aj v druhej Dzurindovej vláde, vtedy riadil ministerstvo obrany, aj tu skončil po roku, po tom, ako vznikol konflikt s premiérom a predsedom jeho strany Mikulášom Dzurindom. Išlo o kauzu skupinka a zápas o sféry vplyvu a vedenie Národného bezpečnostného úradu. Šimko napokon skončil ako poslanec parlamentu.

Ivan Šimko vynikal tým, že dlhé roky podporoval transformáciu KDH na stranu nemeckej CDU, neskôr svoje predstavy realizoval v SDKÚ, po neúspešnom pokuse vo vlastnej strane sa vrátil do KDH. Politicky sa prispôsoboval západným trendom, bol predstaviteľom liberálneho kresťanstva. Šimko nemal šťastnú ruku ani v personálnej politike. Kým nebude jeho menovanie potvrdené, treba si počkať, taká prekvapujúca nominácia to je.

Podľa zdrojov, ktoré si neželajú byť menované, by sa novým ministrom obrany mal stať Martin Sklenár, v súčasnosti riaditeľ Sekcie obrannej politiky na ministerstve obrany. Sklenár je atlantista, na obrane pôsobí pomerne krátko, v jeho vzťahu k vojne na Ukrajine a línii, ktorú presadzuje NATO, by nenastala zmena. Očakávať sa však dá, že nebude vystupovať tak hrubo a vulgárne ako súčasný minister Naď.

K svojmu nástupcovi sa už vyjadril aj končiaci Naď, ktorý síce meno nepotvrdil, ale pre médiá povedal, že výber prezidentky považuje za dobrú voľbu: „Je to človek z môjho najužšieho tímu a človek, ktorého som ja priviedol na ministerstvo obrany. Považujem ho za veľmi dobrého odborníka,“ priblížil.

Štandard ako prvé médium na Slovensku informoval, že úradnícku vládu by mal viesť Ľudovít Ódor, vo vláde by mala byť bývalá progresívna ombudsmanka Jana Dubovcová či Lívia Vašáková. Ministrom zahraničných vecí by sa mal stať Miroslav Wlachovský, vo vláde by mal podľa našich informácií zostať aj súčasný štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Peter Švec.

(fed)


Ďalšie články