WHO vyhlási aspartám za možný karcinogén
Aspartám je látka niekoľkonásobne sladšia ako sacharóza, teda bežný cukor. Okrem potravín sa nachádza napríklad aj v niektorých liekoch proti bolesti hrdla. Toto umelé sladidlo kompetentní podrobujú intenzívnemu výskumu už niekoľko rokov.
Rozhodnutie, či je aspartám potenciálne nebezpečný pre ľudské zdravie alebo nie, vydá Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO. Situáciu posúdi na základe všetkých dostupných dôkazov.
IARC sa však nevyjadrí k otázke, aké množstvo skonzumovanej látky je pre človeka ešte stále bezpečné. Vydanie tohto odporúčania má na starosti samostatný Spoločný výbor expertov FAO [Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo, pozn. red.] a WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) spolu s rozhodnutiami národných regulačných orgánov.
Konečný verdikt oboch orgánov v kauze aspartámu by sa verejnosť mala dozvedieť 14. júla. Podľa agentúry Reuters existujú obavy zo strany priemyslu a regulačných orgánov, či vykonávanie oboch procesov približne v rovnakom čase a následne ich výsledky nebudú mätúce pre verejnosť. Odborníci preto vyzývajú IARC a JECFA na vzájomnú koordináciu ich stanovísk.
Od roku 1981 JECFA tvrdí, že konzumácia aspartámu je bezpečná v rámci určitých denných limitov. Dospelý človek s hmotnosťou približne 60 kilogramov by musel denne vypiť 12 až 36 plechoviek nápoja s prídavkom aspartámu, aby ohrozil svoje zdravie. S týmto názorom sa stotožňujú aj viaceré národné regulačné orgány vrátane Spojených štátov či štátov Európy.
(luc)