Fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Clauser skritizoval klimatickú vedu. Medzinárodný menový fond mu zrušil prednášku

F1PX_n6XwAAxfRd Foto: ʜᴇʀQʟᴇs/Twitter

Nositeľ Nobelovej ceny za fyziku John Francis Clauser označil pred niekoľkými týždňami klimatickú vedu za „masívnu a šokujúcu novinársku pseudovedu“. Teraz na to dopláca. Vydal vyhlásenie, v ktorom uvádza, že týždeň pred plánovaným vystúpením v Medzinárodnom menovom fonde (MMF) mu oznámili, že jeho prednáška sa ruší.

Clauser mal tento štvrtok v sídle MMF prednášať na tému Nakoľko môžeme veriť predpovediam Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny? Minulý týždeň však dostal e-mail od riaditeľa Nezávislého hodnotiaceho úradu MMF Pabla Morena, v ktorom mu oznámil, že prednáška bola zrušená.

Správu o celom incidente zverejnila mimovládna organizácia CO2 Coalition, v ktorej je John Clauser členom predstavenstva.

Clauser sa už dlho netají svojou kritikou modelov predpovedania klimatických zmien. Verejne kritizoval udelenie Nobelovej ceny za fyziku v roku 2021 za vývoj týchto modelov.

Zrušenie prednášky môže byť reakciou na vyhlásenie, ktoré Clauser urobil, keď sa stal členom rady CO2 Coalition: „Populárny naratív o klimatických zmenách odráža nebezpečnú korupciu vedy, ktorá ohrozuje svetové hospodárstvo a blahobyt miliárd ľudí.“

Dodal vtedy, že „nesprávna klimatická veda metastázovala do masívnej novinárskej pseudovedy“ a len zhoršuje súčasnú energetickú krízu.

Americký experimentálny a teoretický fyzik je známy hlavne vďaka svojim príspevkom k základom kvantovej mechaniky, najmä vďaka Clauser-Horneovej-Shimonyovej-Holtovej nerovnosti (CHSH).

Bakalársky titul z fyziky získal v roku 1964 na Kalifornskom technologickom inštitúte. O dva roky neskôr získal magisterský titul v odbore fyzika a v roku 1969 aj doktorát na Kolumbijskej univerzite.

V roku 2010 mu udelili Wolfovu cenu za fyziku. Vlani získal spolu s francúzskym fyzikom Alainom Aspectom a rakúskym vedcom Antonom Zeilingerom Nobelovu cenu za experimenty s previazanými fotónmi v kvantovej mechanike.

(sak)


Ďalšie články