Samosprávy nedostanú od vlády 108 miliónov eur na kompenzácie cien energií

Vláda neposkytne samosprávam kompenzácie vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur. Ponúkla im však tri možnosti riešenia situácie, a to odpustenie takzvaných covidových pôžičiek, vyplatenie 54 miliónov eur či prípadnú pomoc na individuálnej báze na základe ďalších dát. Na tlačovej konferencii o tom informoval premiér Ľudovít Ódor po stretnutí so zástupcami samospráv.

Ľudovít Ódor. Foto: Dano Veselský/TASR Ľudovít Ódor. Foto: Dano Veselský/TASR

Zástupcovia samospráv sa k riešeniam vlády vyjadria budúci týždeň. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik uviedol, že v utorok (22. 8.) bude rokovať rada ZMOS. Následne bude informovať o rozhodnutí ZMOS. Návrhy premiéra sú však podľa neho kompromisom a objem peňazí, ktoré predseda vlády ponúkol, by mohol samosprávam pomôcť.

„Som presvedčený o tom, že snaha premiéra je samosprávam pomôcť. Schéma, ktorá bola dohodnutá v minulosti, bude platiť. Solidárna schéma preferuje pomoc obciam a mestám do 3-tisíc obyvateľov,“ uviedol Božik.

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček sa vyjadril, že odpustenie takzvaných covidových pôžičiek by mnohým mestám pomohlo. Väčšie mestá majú podľa Rybníčka pomôcť obciam do 3-tisíc obyvateľov. ÚMS by mala svoje stanovisko k návrhom vlády predostrieť v pondelok (21. 8.).

„Kompromisné návrhy, ktoré sme od vlády dostali, znamenajú pomoc samospráve. Dokopy 206 miliónov eur môžeme spolu zrátať na pomoc, a to je balík, ktorý je pre samosprávy dobrou správou,“ povedal predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič s tým, že verí, že budúcu stredu (23. 8.) dôjde k finálnej dohode a financie budú na účtoch obcí, miest a krajov vidieť čo najskôr.

Hlavným argumentom nevyplatenia cien energií boli štvrtkové (17. 8.) dáta Ministerstva financií (MF) SR o hospodárení obcí a vyšších územných celkov (VÚC), podľa ktorých sa výsledok hospodárenia samospráv zlepšil o 153,8 milióna eur. Zároveň MF SR zverejnilo správu o očakávanom skutočnom vývoji verejných financií za rok 2023. Z odhadov vyplýva, že verejné financie skončia so schodkom, ktorý je o približne 400 miliónov eur vyšší oproti rozpočtu schválenému koncom minulého roka.

(tasr)