Progresívne Slovensko, Globsec a hnedé košele

Martin Poliaèik Martin Poliačik. Foto: Martin Baumann/TASR

Predstavme si, že nejaký dezolát fyzicky napadne účastníkov progresívneho protestu, napríklad za dúhovú agendu alebo ešte väčšiu dostupnosť potratov. Prizná pritom, že ich prišiel provokovať a vynadá im do boľševických h*vien. Bezprostredne vedľa progresívneho protestu pritom jeho kamaráti púšťajú z reproduktorov výzvy na obesenie boľševikov.

A predstavte si, že nielenže by konzervatívne strany toto konanie neodsúdili, dokonca by sa našiel nejaký konzervatívny politik či aktivista, člen najvplyvnejšej pro-life organizácie, ktorý by zmieneného dezoláta označil za potrebný obranný mechanizmus proti totalite.

Každému súdnemu človeku je jasné, že médiá by takéhoto konzervatívneho politika zožrali zaživa. Predháňali by sa vo varovaniach o nastupujúcej pravicovej totalite, požadovali by okamžité ospravedlnenie a dištancovanie sa jeho materskej strany, komentátori by písali o prekročení rubikonu, Zomri a podobné stránky by chrlili prúd „memečiek“, ktoré by konzervatívneho obhajcu agresora zobrazovali ako nacistu, križiaka a podobne.

Načrtnutý scenár sa pritom reálne stal, len v opačnom garde. A reakciou je ohlušujúce ticho.

Provokatér Robert Mihály napadol starších účastníkov ohláseného protestu Matice slovenskej a vynadal im do fašistických h*vien. Na neďalekom antiproteste, ktorého bol súčasťou, zaznievali pritom výzvy na vešanie fašistov. Bývalý poslanec Martin Poliačik, známy člen Progresívneho Slovenska a vysokopostavený pracovník mimovládky Globsec však považoval za potrebné napísať, že Mihály je bielou krvinkou, súčasťou imunitného systému, ktorý napáda zárodky totalitného myslenia.

A nikomu to nepríde čudné.

Progesívne Slovensko a Globsec nečelia otázkam zo všetkých strán a keď sa ich na záležitosť opýta Štandard, progresívci sa ani neunúvajú odpovedať a Globsec alibisticky reaguje, že Poliačik to písal na svojom osobnom profile.

Takže je asi všetko v poriadku.

Až na to, že všetci vieme, že argument o osobnom profile by žiadnemu konzervatívcovi neprešiel. Bol by za svoje výroky všeobecne odsúdený a bolo by to správne, pretože tento človek s dosahom na politickú moc by predviedol skutočný prejav totalitného myslenia. Blízky mentalite hnedých košieľ, úderných jednotiek nacistickej strany v medzivojnovom Nemecku, ktoré provokovali a fyzicky napádali politických oponentov.

Ale Poliačik môže. Progresívci môžu. Globsec môže.

Ako nedávno napísal Vladimír Palko: A toto charakterizuje dobu, v ktorej žijeme.


Ďalšie články