Český exprezident Klaus podporil pred voľbami Fica. Kiska má z vlády Smeru obavy

Václav Klaus. Foto: Pavel Neubauer/TASR Václav Klaus. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Dva týždne pred parlamentnými voľbami podporili dvaja bývalí prezidenti Česka a Slovenska rôzne politické zoskupenia.

Bývalý český prezident Václav Klaus v stredu vyjadril jednoznačnú podporu bývalému slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Zároveň ho znepokojuje to, čo sa v stredu udialo medzi členmi Ficovej strany a Igorom Matovičom.

„Pozorne sledujeme predvolebné diskusie a celú atmosféru na Slovensku. Sme tým znepokojení a vidíme vo vašom úspechu šancu pre Slovensko, aby zostalo demokratickou krajinou a zostalo samo sebou,“ uviedol Klaus na začiatku svojho listu, ktorý Robertovi Ficovi odoslal pod hlavičkou svojho inštitútu. Ten založil v roku 2012 ako neziskovú spoločnosť, ktorej cieľom je skúmať a propagovať život, dielo a myšlienky Václava Klausa.

Kritizoval aj médiá. Smer má podľa neho viac priaznivcov, než sa zdá

„Výsledky slovenských volieb považujeme za dôležité nielen pre samotné Slovensko, nielen pre ďalší vývoj v strednej Európe, ale aj v celej Európe. Budú mať vplyv aj na Českú republiku,“ uviedol Klaus a dodal, že sa netreba nechať ovplyvniť názormi zahraničných denníkov.

„Súhlasíme s vami, že je potrebné spoliehať sa na občanov Slovenska, na slovenských voličov, a nie na komentáre v New York Times alebo iných zahraničných médiách vrátane českých,“ skonštatoval Klaus, pričom ubezpečil, že napriek nelichotivému mediálnemu obrazu má strana Smer veľa priaznivcov.

„Berte tento list ako vyjadrenie našej podpory na konci predvolebného boja. Hoci sa z mediálnych správ môže zdať, že nemáte priaznivcov, môžeme vás ubezpečiť, že to tak nie je,“ uzatvoril Klaus.

Kiska nepriamo vyzval na podporu ohrozených strán

K blížiacim sa voľbám sa na sociálnej sieti vo štvrtok vyjadril aj bývalý slovenský prezident Andrej Kiska. Ten v súvislosti s prvým septembrovým prieskumom volebných preferencií Slovákov napísal, že ak voliči, ktorí preferujú stredopravé strany ako KDH, Demokrati alebo SaS, nezaškrtnú tieto subjekty, ale budú voliť progresívcov zo strachu o to, že by ich hlas mohol prepadnúť, môže nastať situácia, že Progresívne Slovensko nebude mať s kým vytvoriť vládu. Výsledkom by bola podľa neho vláda Smeru, ktorý by mohol mať aj ústavnú väčšinu.

„Priatelia, viem, že by nás všetkých nesmierne potešilo, keby PS porazilo Smer. Bola by to paráda! Ale ak sa všetci my, ktorí zvažujeme Demokratov, SaS či KDH necháme zvábiť vôňou porážky Smeru a víťazstva PS, tak sa nám veľmi ľahko môže stať, že to bude Pyrrhovo víťazstvo,“ napísal Kiska.

Doplnil, že „PS vysaje voličov menších demokratických strán a tie sa do parlamentu nedostanú“.

„A Smer so „svojimi priateľmi“ bez problémov získa nielen nadvládu v parlamente, ale veľmi ľahko aj ústavnú väčšinu. A to by bola pre našu krajinu skutočná tragédia,“ uzavrel s nepriamym apelom na voličov, aby premýšľali o svojej voľbe.

(sak, idnes.cz)


Ďalšie články