Chcel postrieľať migrantov, teraz proti nim organizuje protest

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO – Nálady spojené s migrantmi na Slovensku sú rôzne, téma je vďačná aj v politických diskusiách. V Kysuckom Novom Meste (KNM) organizujú Tichý protest proti nelegálnej imigrácii. Protest vznikol z iniciatívy muža, ktorého v minulosti odsúdili za propagovanie a šírenie extrémizmu. Na postoje ľudí sme sa opýtali aj primátora mesta.

migranti4 Ilustračné foto Foto: Ján Zemiar.

Dávid Kúrňava z KNM, ktorý je organizátorom protestu, bol v roku 2015 odsúdený za „inzerát“, v ktorom ponúkal 25 eur za zastrelenie migrantov. „Samozrejme, že išlo o žart, ale neskôr, keď som skončil vo väzení, som si uvedomil, že to bolo príliš nešťastné a neslušné vyjadrenie z mojej strany,“ povedal Kúrňava. „Žiaľ, čas sa nedá vrátiť späť a nemôžem zmeniť minulosť. Verejne som sa za primitívny inzerát ospravedlnil aj moslimskej komunite a začal som žiť odznova,“ dodal.

Organizátor protestu Dávid Kúrňava. Zo svojho činu sa údajne poučil. Foto: archív Dávid Kúrňava

Na otázku, prečo organizuje protest na severnej časti Slovenska, sme dostali nasledujúcu odpoveď: „Cudzinecká polícia totálne zlyhala vo svojej práci a aj kompetencii. Veselo s ohýbaním zákona vydáva utečencom papierik, a to aj bez riadneho overenia totožnosti. Ja osobne nemám proti imigrácii nič, no ak má ísť o imigráciu, tak nech je legálna a v súlade so zákonom,“ vyhlásil organizátor protestu.

Podľa jeho slov existuje riziko, že na Slovensko sa takto môžu dostať osoby s radikálnym náboženským presvedčením, ktoré nemajú problém „bez mihnutia oka znásilniť ženu“. Protest má vyzvať políciu aj politikov, aby venovali téme náležitú pozornosť.

Žilinský Štandard zaujímalo aj vyjadrenie primátora KNM. „Zatiaľ o takomto proteste neviem. Myslím si tiež, že protest nie je nutný a problém imigrácie je potrebné riešiť administratívne, posilnením policajných kapacít,“ vyjadril sa primátor Marián Mihalda. Podľa neho však ľudia v meste skutočne cítia obavy z prítomnosti migrantov. „Denne mi posielajú správy a volajú mi. Žiadajú, aby som s tým niečo robil a ja musím týchto ľudí upokojovať,“ ozrejmil Mihalda.

Primátora sme upozornili aj na extrémistickú minulosť organizátora protestu. Ten však veci vidí s nadhľadom. „Nemyslím si, že v našom meste sú ľudia, ktorí by išli do extrémov. Hoci sa nájde pár jedincov, ktorí by nemali problém vstúpiť do ostrejšej konfrontácie, väčšina našich obyvateľov je pokojná a nemá problém o téme diskutovať,“ uviedol primátor, ktorý sa nebojí, že by v meste malo dôjsť k ostrej výmene názorov.

„Myslím si, že ak na začiatku protestu slušne vyzvem občanov, aby nevnášali do protestu emócie, tak bude všetko v poriadku. Žiaľ, ak prídu provokatéri na protest, tak je pravdou, že neviem zaručiť jeho pokojný priebeh,“ uviedol na tému bezpečnosti spomínaný organizátor protestu.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok