Severným susedom sa triasli skrine, na Slovensku ich zachytili prístroje

ŽILINA – V Poľsku nastali v utorok podvečer silné otrasy zeme. Seizmografy určili silu zemetrasenia na 4,5 magnitúdy. Údajne nedošlo k vážnym zraneniam. Otrasy mali zachytiť aj seizmológovia na Slovensku.

1555772.regional Zemetrasenie zasiahlo aj do susedných štátov. Foto: EMSC

Silné zemetrasenie sa odohralo na juhozápade Poľska, informovalo o tom Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC), ktoré monitoruje všetky otrasy zeme v regióne. Ku zemetrasení v Poľsku malo dôjsť 19. septembra okolo štvrtej hodiny neďaleko mesta Lubin. Na zábere so znázornením epicentra zemetrasenia jasne vidieť, že jeho následky zasahujú aj do nášho územia.

„Toto zemetrasenie bolo samozrejme zaznamenané seizmickými stanicami aj na území Slovenska. Oddelenie seizmológie Ústavu Vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (ÚVZ SAV) nemá však žiadne informácie o tom, že by sa toto zemetrasenie prejavilo na území Slovenska aj makroseizmicky, čo znamená že by bolo pocítené obyvateľmi,“ uvádza RNDr. Andrej Cipciar z oddelenia seizmológie ÚVZ SAV.

Ľudia žijúci v blízkom okolí epicentra sa vyjadrili, že išlo o silné zemetrasenie, pri ktorom sa triasol aj nábytok. Nehlásia však vyššie škody na majetku, nikto sa tiež nezranil.

Odborníkov sme sa spýtali aj na to, kedy bolo na území Slovenska zaznamenané najsilnejšie zemetrasenie. „Najsilnejšie zemetrasenie na území Slovenska je zo dňa 28.6.1763 s epicentrom v okolí Komárna. Zemetrasenie spôsobilo paniku v Komárne a v okolitých obciach, zničilo 7 kostolov a 279 domov. Pri tomto zemetrasení zahynulo 63 ľudí a viac než 100 bolo zranených,“ približuje historicky najničivejšie zemetrasenie na našom území Andrej Cipciar.


Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok