Predvolebná debata RTVS: Máme bližšie k Smeru než k Progresívnemu Slovensku, povedal Pellegrini

V stredu večer sa odohrala posledná predvolebná debata pred začiatkom moratória. Najväčšie výzvy a kľúčové problémy štátu, spravovanie štátnej kasy, školstvo a kurikulárna reforma, zdravotníctvo, bezpečnostné hrozby. Možnosť vyjadriť sa k týmto otázkam mali v štúdiu RTVS lídri troch strán, ktoré dlhodobo vedú v predvolebných prieskumoch.

Snímka obrazovky 2023-09-27 223205 Foto: reprofoto RTVS

V debate, ktorú viedla dvojica moderátorov Marta Jančkárová a Marek Makara, od začiatku podľa očakávania dominovalo napätie medzi lídrom strany Smer Robertom Ficom a šéfom hnutia Progresívne Slovensko Michalom Šimečkom. Predseda Hlasu Peter Pellegrini sa v priebehu debaty usiloval väčším slovným konfrontáciám so svojimi súpermi vyhnúť.

Potenciálni premiéri budúcej vlády dostali na úvod otázku, čo by po nástupe do vlády považovali za najväčšiu výzvu či kľúčový problém, ktorý treba bezprostredne riešiť. Pre Pellegriniho predstavuje najzásadnejší problém návrat chudoby, zdražovanie a bezpečnostná otázka týkajúca sa migrácie.

Šimečka považuje za kľúčové čosi iné. „Súboj o to, či slovenskom zostane demokratický a právny štát a či zostane zachovaná naša zahraničnopolitická orientácia,“ povedal.

Pre Roberta Fica nie sú najzásadnejšou otázkou výzvy, ale to, kto ich bude riešiť. Položil si pri tom otázku, či to bude niekto z predchádzajúcej vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Podotkol, že práve oni majú zásluhu na predčasných parlamentných voľbách, a neopomenul možnosť, že možno sa k nim „pridá aj pán Šimečka s Progresívnym Slovenskom“.

Hlas sa hodnotovo prikláňa viac k Smeru než k Progresívnemu Slovensku

Moderátori ďalej nechali debatujúcim priestor na vyjadrenie sa k možným koaličným partnerom. Fico odmietol predčasne menovať možné spolupráce, zdôraznil však, že je potrebné zostaviť „suverénnu slovenskú vládu“.

Šimečka takisto nemenoval konkrétne strany, uviedol však, že PS je otvorené spolupráci s akoukoľvek demokratickou a proeurópskou stranou. Explicitne však vylúčil spoluprácu so Smerom a „akoukoľvek fašistickou stranou“. To by podľa Šimečku bola „cesta do medzinárodnej izolácie“.

Jedine Pellegrini odpovedal na otázku, či by dal ponuku na zostavenie vlády skôr Smeru alebo Hlasu, pomerne jasne. „Ideologicky aj názorovo máme bližšie k Smeru. Veď aj my sme ľavicová sociálno-demokratická strana. Samozrejme, že tam tie prieniky sú evidentné,“ povedal.

Šimečku pozná vraj „len z televíznych diskusií“ a „nevie, čo s tou krajinou chce spraviť“. Progresívci „rozprávajú pekne, koncepcie majú rôzne“, líder Hlasu však zdôrazňuje, že krajina má také problémy, ktoré je potrebné od prvej chvíle riešiť. Hlas chce byť súčasťou koalície, ktorú bude svojím „novým pohľadom hnať dopredu, aby sa ani na chvíľku nedostala do minulosti“.

O strane oligarchov a strane ľudí z mimovládok

Šéf progresívcov reagoval, že v strane majú množstvo odborníkov, ktorých zároveň vymenoval. Robert Fico mu však oponoval s tým, že sa bojí „experimentu, ktorý tu hrozí“, a to „že sa strana, ktorú si vlastne vytvorili médiá a mimovládne organizácie, teda Progresívne Slovensko, spojí so stranami bývalej vládnej koalície“. Odborníci z PS totiž majú podľa Fica „konkrétne prepojenie“ s bývalou vládou Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

Fico na margo Šimečkovej strany dodal, že nechce, „aby na Slovensku vládli mimovládne organizácie a ambasáda Spojených štátov. Ja chcem, aby vládla suverénna slovenská vláda“. Šéfovi PS vytkol, že na prvých 40 miestach kandidátky má až 28 ľudí z mimovládneho prostredia a podal mu na papieri ich menoslov. Šimečka považoval Ficove vyjadrenia za nedôstojné, „špeciálne pár dní pred voľbami vo verejnoprávnej televízii“. Jeho slová označil za lož.

Zároveň je podľa Šimečku lepšie mať v strane ľudí z mimovládneho sektora, ako „mať stranu, ktorú stvorili oligarchovia“. Líder PS poznamenal, že jeho ľudia „majú čistý štít“, čo je dôležitejšie, ako mať vládne skúsenosti. Robert Fico so smiechom kontroval, že Smer nemá „žiadnych darcov. Keď sa pozrieme na zoznam vašich darcov, tak by som bol veľmi opatrný hovoriť, že kto tu koho financuje“. Fico tým narážal na zistenia Transparency International, podľa ktorých má najväčší objem pôžičiek od oligarchov práve PS.

Posvätný článok Ústavy

Po debate o zdražovaní, cenách potravín, ozdravovaní verejných financií a zdravotníctve, počas ktorej sa všetci traja lídri vracali opäť aj k chybám predchádzajúcich vládnych garnitúr, zamerali moderátori pozornosť debatérov na školstvo.

Pellegrini chce pozornosť venovať povolaniu učiteľa a poskytnúť mu materiálno-technické zabezpečenie a najlepšie školenia. Slovenské školstvo je podľa neho už unavené z neustálych reforiem.

Smer je podľa Fica odporcom zavádzania rodovej ideológie do vzdelávania, pretože treba „vrátiť do vzdelávania zdravý rozum“. Článok Ústavy, ktorý hovorí o manželstve ako o jedinečnom zväzku muža a žena, je pre Smer podľa Ficových slov „posvätný“. Za dôležité považuje zosúladenie potrieb praxe s tým, čo produkujú školy.

PS by chcelo pokračovať v implementácii kurikulárnej reformy, aby sa deti učili „moderným spôsobom 21. storočia“. Šimečka navrhuje aj zvýšenie platov učiteľov na úroveň priemernej mzdy vysokoškolsky vzdelaného človeka. Nedostatok vzdelaných ľudí je podľa neho väčší problém než dane.

Debatu uzavreli účastníci problémom migrácie. Vláda by mala podľa Fica nariadiť kontroly na zelenej hranici s Maďarskom a na hraničných priechodoch. „Silou zabrániť každému nelegálnemu migrantovi, ktorý tu nemá čo robiť, aby nevstúpil na územie Slovenskej republiky,“ okomentoval svoje riešenie trojnásobný premiér.

Ochranu hranice presadzuje aj Pellegrini. Šimečka upozornil, že parlament mohol zrušiť povinnosť vydávania potvrdení pre cudzincov. Bolo to podľa neho najľahšie riešenie a Smer je „pokrytecký“, lebo ho nepodporil.

Pri záverečnom príhovore Šimečka zdôraznil, že voľby budú „tesným súbojom medzi budúcnosťou a minulosťou“. Fico mu však pri svojej reči oponoval, že pôjde o „súboj medzi stabilitou a experimentami mimovládnych organizácií“.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac