Krotitelia ohňa a dávni králi. Na Orave sa žije históriou a nebezpečenstvom

NÁMESTOVO – Talentovaní mladí ľudia Hornej Oravy vdýchli histórii život za pomoci ohňa a železa. Skupina Eldur sa už dlhodobo venuje histórii, historickému šermu či tzv. ohňovej show, ktorá poskytuje nie len krásne zábery, ale aj jedinečný zážitok neopakovateľnej atmosféry. Boje s oceľovými zbraňami, ako aj svoje kováčske umenie, predvádzajú širokej verejnosti v snahe poučiť a zabaviť.

382338248_700289642140369_810197324833862132_n Ohňová show býva zlatým klincom večera. Foto: Eldur

„Eldur (čo v islandčine znamená oheň, pozn. redakcie) vznikol v roku 2017 ako zoskupenie priateľov. Všetci už mali skúsenosti s historickým šermom aj s prácou s ohňom. Neskôr sa k nám pridávali podobne zmýšľajúci ľudia,“ vyjadrila sa pre Žilinský Štandard Martina Slovíková, ktorá spolu so svojím manželom Matejom vedie skupinu.

Eldur sa primárne zameriava na vernú rekonštrukciu života ľudí raného stredoveku žijúcich na území niekdajšej Kyjevskej Rusi. K tomu patria aj hromadné šermiarske bitky, nosenie dobových odevov či znalosti o všednom spôsobe života týchto ľudí.

Obaja sa zhodujú v tom, že skupina pre nich nepredstavuje iba obyčajnú voľnočasovú aktivitu. „Eldur je životný štýl. Eldur je dobrá partia kamošov, ktorí sa neboja bolesti a ohňa,“ hovorí s úsmevom Matej Slovík. Pri bitkách či nácvikoch choreografií ohňovej show totiž neraz dôjde aj k vážnym zraneniam. „Bojujeme s reálnymi zbraňami, ktoré sa od originálov odlišujú iba otupeným britom, oceľ je však oceľ. Je to riziko, s ktorým chalani od začiatku počítajú a nikdy ich to neodradilo. Predsa len, je to druh bojového umenia,“ dodala Martina.

Bojovníci majú na sebe často ťažkú zbroj, v ktorej strávia niekoľko hodín. Foto: Eldur

Práca na rekonštrukcii historického spôsobu života môže byť nie len nebezpečná, ale aj poriadne drahá. Zaujímalo nás, či je takzvaný reenactment skutočne finančne náročný. „Nejde o lacný koníček. Pokiaľ chceme napríklad reprezentovať vyššiu vrstvu, musíme rátať so zvýšenou investíciou do kostýmov a doplnkov. Náklady môžu v takomto prípade presiahnuť aj niekoľko tisíc eur,“ povedala Martina. Kráľ či bojar totiž mal k dispozícii aj kožušiny či drahé šperky, nehovoriac o zbroji a zbraniach. Pri napodobovaní minulosti musia členovia skupiny často prehľadávať rôzne zdroje, dobové nákresy či archeologické nálezy. Pomáha im aj odborná literatúra.

Charakter vystúpení sa taktiež rôzni. Občas ide o vystúpenia edukačného charakteru, pri ktorých má verejnosť možnosť oboznámiť sa s bojovými technikami, dobovými remeslami či vyskúšať si ťažké zbrane. Iné vystúpenia zas prezentujú pravý, nefalšovaný boj. Ten môže, no nemusí mať vopred pripravený scenár. Šermiari sa teda ocitnú v skutočnej bitke, až pokým nezostanú stáť tí najlepší. V rámci týchto podujatí sa organizujú aj turnaje, pre verejnosť sú k dispozícii aj ukážky dobovej hudby či dobovej kuchyne.

Skupina Eldur funguje aj v rámci zväzu Borivoj, ktorý združuje viaceré skupiny historického šermu naprieč Slovenskom. V rámci tohto zväzu zavítala skupina aj na väčšie podujatia v Poľsku, Maďarsku, Česku či Rumunsku.