Oravské vrchy sa stanú centrom vytrvalostného jazdectva

BREZOVICA – Grand Prix Orava nebude o konskej sile pod kapotou. Oravský háj, luxusný areál neďaleko obce Brezovica, bude totiž po prvý raz hostiť veľké konské preteky na troch rôznych trasách.

Otvorenie dostihovej sezóny – 50. Jarná cena Petržalky Na preteky sa teší celá Orava. Foto: Jakub Kotian/TASR

Orava sa teší na nultý ročník Grand Prix – preteky vo vytrvalostnom jazdení. Organizátori sú z doterajšieho záujmu nadšení.

„Tieto vytrvalostné preteky sa organizujú väčšinou iba v Šamoríne a Topoľčiankach. Sme preto veľmi radi, že tento rok sa odohrajú aj u nás. Máme prihlásených už 30 jazdcov. Je to viac, než sa očakávalo,“ uviedla pre Žilinský Štandard pani Feniková z Oravského Hája.

Trasy budú tri, s dĺžkou 40, 60 a 80 km. Terén bude z väčšej časti tvoriť tráva a lesné cestičky, jazdci si však budú musieť poradiť aj s prechodmi cez rieky. Trasy budú zároveň viesť krásnymi lokalitami, pretekári zo zahraničia tak budú mať príležitosť vidieť z konského chrbta napríklad aj Oravskú priehradu.

O koňoch sme sa porozprávali aj s majiteľom areálu a predsedom rozhodcovského zboru Vladimírom Pažitným, ktorý sa už dlho venuje chovu koní a jazdeniu. „Najlepší predpoklad na výhru majú arabské kone. Je to v ich génoch, prekonávať dlhé vzdialenosti. Ja sám chovám arabské kone,“ povedal. Na Grand Prix sa veľmi teší, pričom očakáva, že všetko pôjde dobre a z nultého ročníka sa stane zaužívané tradičné podujatie na Orave.

Do súťaže sa prihlásili aj súťažiaci z Rakúska, ale aj iných krajín. Dobrá správa sa ušla aj návštevníkom, ktorí majú vstup na podujatie 20. až 21. októbra úplne zadarmo.

Jazdci štartujú o 7:00. Ideálny čas pre návštevníkov je okolo 14:00, kedy sa jazdci budú vracať do cieľovej roviny.