VIDEO: Jedinečná výstava tradičného odevu a krojov ponúka viacero lákadiel

KĽAČNO – Zachované kúsky ľudového aj mestského odevu, ktorý prináležal spoločenským vrstvám na Hornonitrí od 18. storočia, sú lákavou pozvánkou na inšpiratívnu výstavu.

milan-tarabcik Jedinečná výstava tradičného odevu a krojov ponúka viacero lákadiel. Foto: COPIX

„Inšpiratívna výstava Gajdel 610 vznikla pri príležitosti 610. výročia prvej písomnej zmienky o obci Kľačno. Zachytáva najmä tradičný odev Hornonitria a susedných oblastí,“ uviedla počas otvorenia výstavy autorka Radka Tarabčíková.

Ako ďalej informovala, výstava je obohatená aj o historické artefakty a dokumenty o obci, ktoré siahajú až do 16. storočia.

„Tieto artefakty návštevníkom výstavy približujú významné dejinné míľniky našej obce, tiež ľudové umenie, ľudovú kultúru, zvyky a tradície,“ povedal starosta obce Jozef Ďuriš.

Zároveň vyjadril veľké poďakovanie všetkým, ktorí sa v obci zmobilizovali a na výstavu priniesli množstvo originálnych zbierkových predmetov.

„Výstava zachytáva úžitkové predmety ako sú sklo, porcelán, drevený riad, včelárske a roľnícke náradie. Okrem toho sme tu zriadili aj expozíciu mlynára a pekára,“ spresnila regionálna manažérka občianskeho združenia Hornonitrie.

Videoreportáž z výstavy tradičného odevu a krojov. Zdroj: Stanislav Vavro

Podľa nej veľkou zaujímavosťou je aj ornát, ktorý sa zachoval z obdobia konca devätnásteho storočia a pochádza z miestnej kaplnky Panny Márie, (Paleschova kaplnka), ktorú dal na hornom konci obce postaviť vtedajší kňaz Juraj Páleš. Dokončená bola v roku 1824.

„Významný rodák Juraj Páleš (Georg Palesch) bol kňaz, pedagóg, riaditeľ prvého slovenského učiteľského ústavu v Spišskej Kapitule. V našej obci dal počas svojho pôsobenia postaviť školu a kaplnku,“ uviedla obec na svojom webe.

„V tomto roku si pripomíname aj 150. výročie výstavy vo Viedni, kde bol prezentovaný zrubový drevený dom z Gajdľa. Jeho obraz si môžu návštevníci pozrieť aj na tejto výstave,“ informovala Tarabčíková.

V závere dodala, že pri príležitosti zachovávania tradičnej architektúry bol v tomto roku ocenený ďalší dom z Kľačna, zhodou okolností tiež drevenica, cenou PRO PATRIA, ktorú od roku 2022 udeľuje Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.

Výstavu je možné navštíviť počas úradných hodín obecného úradu do 31. októbra.

Individuálne alebo skupinové autorské sprevádzanie výstavou je potrebné vopred dohodnúť telefonicky na čísle 0911 878 010.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok