Pomohli dobrej veci. Dobrovoľníci skrášlili židovský cintorín

KOŠICE – Ľudia rôznych profesií, postavenia či vierovyznania sa spojili pre dobrú vec. Spoločnými silami sa pustili do úpravy židovského cintorína.

Brigáda židovský cintorín (3) V brigádach plánujú dobrovoľníci pokračovať. Foto: Mesto Košice

Partia ľudí, ktorí sa neboja fyzickej práce a chcú pomáhať nášmu mestu, sa zišla koncom minulého týždňa na košickom židovskom cintoríne na Rastislavovej ulici. Do dobrovoľníckej aktivity sa zapojili zamestnanci mesta Košice, Združenie žien Slovenska – Košice a pomocníci z košickej Židovskej náboženskej obce.

Šikovné dámy zo Združenia žien Slovenska, ktoré funguje na Sídlisku Ťahanovce, vysádzali v areáli cintorína stromčeky, chlapi sa pre zmenu pustili do fyzicky náročnejšej úlohy. Pod odborným dohľadom správcu cintorína premiestňovali a ukladali drevené palety, prenášali ťažké mramorové či iné náhrobné kamene. Len pre zaujímavosť, preniesli a bezpečne uložili aj platňu z prírodného kameňa, ktorá mala hmotnosť viac ako 200 kilogramov. Cieľom akcie bolo aspoň trochu skultúrniť časť pietneho miesta, čo sa im aj podarilo. Dobrovoľníci plánujú v týchto akciách na židovskom cintoríne pokračovať aj naďalej.