Sunak oznámil novú vedeckú iniciatívu, ktorej cieľom je spolupracovať na vývoji plodín odolných voči zmene klímy

Sunak oznámil novú vedeckú iniciatívu, ktorej cieľom je spolupracovať na vývoji plodín odolných voči zmene klímy. Britský premiér zároveň vyzval svetových lídrov, aby využili vedu a umelú inteligenciu na ukončenie podvýživy na celom svete,

Tieto jeho slová zazneli na summite o potravinovej bezpečnosti v Londýne, na ktorom sa zúčastnili ministri, diplomati a filantropi z približne 20 krajín.

Podľa Sunaka je potrebný „zásadný posun“, aby bolo možné čeliť kríze potravinovej bezpečnosti, ktorú zhoršuje klimatická zmena. V tejto súvislosti oznámil vytvorenie „virtuálneho vedeckého centra“, ktoré bude spájať medzinárodných výskumníkov pracujúcich na vývoji odolnejších plodín. Centrum v Británii bude súčasťou globálneho výskumného partnerstva známeho ako CGIAR.

„Klimatická zmena, konflikty a nárast populácie znamenajú stále väčšie prekážky pre zásoby potravín,“ povedal Sunak. Poukázal na potrebu dlhodobých riešení a plného využitia vedy a techniky na zabezpečenie plodín odolných voči hrozbám, ako sú konflikty, sucho a záplavy.

Na mieste konania konferencie sa zhromaždila skupina aktivistov britskej charitatívnej organizácie Medical Aid for Palestinians. Aktivisti žiadali prímerie vo vojne Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas, aby sa do Pásma Gazy dostali naliehavo potrebné potraviny a humanitárna pomoc.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac