Srbskí poľnohospodári blokujú cesty, požadujú vyššie dotácie a lacnejšie palivá

Srbskí poľnohospodári blokujú cesty, požadujú vyššie dotácie a lacnejšie palivá. Blokády v niekoľkých častiach Vojvodiny, prichádzajú v čase, keď vládnuca Srbská pokroková strana a jej partneri vedú ostrú kampaň s opozíciou pred predčasnými parlamentnými voľbami vyhlásenými na 17. decembra.

Poľnohospodári, ktorých podporujú opozičné strany a hnutia vo Vojvodine, chcú, aby odchádzajúca vláda premiérky Any Brnabičovej zvýšila štátne dotácie zo súčasných približne 9000 dinárov (77 eur) na hektár na 35-tisíc dinárov (298 eur).

Farmár Jovan Jovanov povedal, že protestujúci v pondelok zablokovali diaľnicu a križovatku neďaleko regionálneho hlavného mesta Nový Sad. „Dnes ráno sme zablokovali diaľnicu, vozidlá budeme prepúšťať každé dve a pol hodiny,“ uviedol.

Poľnohospodári taktiež požadujú štátom dotované úvery v roku 2024, stimuly pre chov dobytka a produkciu mlieka, predaj nafty bez spotrebnej dane a reguláciu trhu s komoditami.

Ministerka poľnohospodárstva Jelena Tanaskovičová minulý týždeň uviedla, že celková suma poľnohospodárskych dotácií v rozpočte na rok 2024 predstavuje 100 miliárd dinárov (približne 853 miliónov eur). Poľnohospodárov požiadala, aby navrhli, ako tieto prostriedky správne rozdeliť.

Ďalšie rokovania medzi vládou a poľnohospodármi boli ohlásené na neskorší termín. V roku 2022 predstavovalo poľnohospodárstvo viac ako 6,7 percenta ekonomiky Srbska a viac ako 21 percent exportu tejto balkánskej krajiny.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac