Rodičovského dôchodku sa zastala Božidara Turzonovová, Vladimír Palko či Ivan Eľko

Desiatky osobností podpísali verejnú výzvu poslancom Národnej rady, aby nerušili rodičovský dôchodok. 

božidara Božidara Turzonovová. Foto: Jakub Kotian/TASR

Minister práce Erik Tomáš (Hlas) krátko po nástupe do funkcie oznámil, že od budúceho roka nariadi plnohodnotný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku. Časť peňazí na túto zmenu by sa podľa návrhu ministra práce mala získať zmenou vyplácania rodičovského dôchodku. Po novom by bolo možné rodičom pomáhať poukázaním časti zaplatenej dane z príjmu, nie z odvodov ako doteraz.

Štandard na to upozornil sériou textov, ako prvý o tom písal Milan Krajniak, kritizoval to Vladimír Palko, priniesli sme aj prepočty Jozefa Mihála.

Ani na politickej úrovni nepanuje v tomto smere zhoda. Národniari v stredu uviedli, že rodičovský dôchodok chcú nielen zachovať, ale ak to rozpočet dovolí, tak aj rozširovať.

Odozvu si to našlo aj medzi osobnosťami. Desiatky z nich vrátane Božidary Turzonovovej, Ivana Eľka, Milana Krajniaka či Benedikta Trnovca podpísali výzvu za zachovanie rodičovského dôchodku. 

Verejnú výzvu signatárov z kultúrneho, akademického, občianskeho, cirkevného a politického života môžete podporiť svojím podpisom aj vy na portále podpisem.sk.