Kirgizsko môže mať novú vlajku

Kirgizsko môže mať novú vlajku. Poslanci posunuli do druhého čítania návrh zákona, ktorý ju mierne zmení. Podľa autorov návrhu sú zmeny dôležité a potrebné. Iniciatívu podporil aj prezident Sadyr Japarov, podľa ktorého bude Kirgizsko "vyspelou a nezávislou krajinou ako lúče na vlajke".

249096149_d8a33c4db2_k Súčasná vlajka Kirgizska. Foto: Flickr.com

Na vlajke sa má zmeniť tvar slnečných lúčov tak, aby slnko nepripomínalo slnečnicu, t.j. zmeniť vlnitý tvar lúčov na rovný. Navrhovatelia chcú navyše pridať štvrtú vetvu do tunduku, ktorý je vyobrazený v strede vlajky, pretože štyri prúty v tunduku boli v jurtách bohatých Kirgizov, tri v chudobných.

Proti iniciatíve sa postavilo niekoľko poslancov, ktorí iniciatívu považujú za prepisovanie histórie a myslia si, že o podobných otázkach by mali rozhodovať občania v referende. Niektorí nový dizajn vlajky prirovnali k obojku pre psa. Na sociálnych sieťach sa šíria aj hashtagy na podporu starej vlajky.

(bbc)



Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac